Növény
Lebukott tűzifa-kereskedők
2024. February 18.
A Nébih hatósági felügyelői több hónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le a nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra. A csalók nagyrészt eredetigazolás nélküli fatermékeket forgalmaztak.

A hatóság összesen 21 millió forint értékű bírságot szabott ki az elkövetőkre, valamint tevékenységüket és két tehergépjármű használatát is megtiltották.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz egy faanyag kereskedő tett bejelentést arról, hogy egy nyugat-dunántúli város környékén a tűzifa felvásárlásával és értékesítésével kapcsolatos visszaéléseket tapasztalt.

A hatósági felügyelők helyszíni adatgyűjtésbe kezdtek, és rögzítették a potenciálisan érintett gépjárművek rendszámát. Bár további információk nem álltak rendelkezésre, a gépjármű-nyilvántartás adatai alapján a szakemberek sikeresen azonosították a csalásban érintett vállalkozásokat, személyeket. A nyolc elkövető egy része ugyan szerepelt az EUTR hatósági nyilvántartásban is, azonban – egyértelműen követhető tűzifa szállító tevékenységük ellenére – szállítójegyeket nem jelentettek be. 

A társhatóságok és az érintett önkormányzatok értékes adatokkal segítették a felderítést. A megfigyelt illegális fakereskedők végül a hatósági kifogásokra nem tudtak kielégítő válaszokat adni vagy megfelelő bizonyítékokat bemutatni. A szakemberek az eredetigazolás nélküli fatermékek értékesítéséért összesen 21 millió forint értékű bírságot szabtak ki, valamint az érintettek tevékenységének – és esetenként a gépjárműveik használatának – tiltása mellett döntöttek. 
A Nébih a jövőben is mindent megtesz az illegális tűzifakereskedelem felderítéséért és felszámolásáért, amit jelentős mértékben segít az adatelemzés, továbbá a vásárlók, a jogszerű vállalkozások bejelentései és a hatóságokkal való hatékony együttműködés.


Agroforte GrainAgro NatúrtápCincillaFormula GPAtukavíz1 05.01.-igAgrologica 04.17.GyümölcsgépOrbán KályhaAtukavíz3Pályázat Európa Kft.Cincilla2Hajdú László diófa banner - törölhetőIvóvíz6Gordius Solution tenderSzamos AblakAtukavíz2VC 999 05.02.Fórum Plussz Kft,Szalkai és TársaMagyar Pékség Kft.Horváth és HuszárMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDerulaCharlie HűtőHotel Hunor - törölhetőSzilágyi HűtőMáté Metál 04.17.DPMG Zrt.
PRINT LAPOK