Növény
Különleges kutatás kezdődött
2022. May 29.
A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (BZN), a Carbotech Magyarország Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciumi részvételével megvalósuló projekthez több mint 700 millió forint támogatással járul hozzá a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Innovációs Alap.

Az alapvető célkitűzés, hogy mesterséges, szabályozható spektrumú megvilágítással rendelkező, teljesen vagy részben zárt rendszerű, különböző halfajok nevelésével, azaz akvapóniával kombinált mikrozöld és egyéb zöldségfajokra vonatkozó termesztési technológiákat dolgozzanak ki.

Olyan víztisztító rendszer megalkotását tervezik, amely képes az üvegházban már felhasznált termálvíz tisztítására, amely így alkalmassá válik a növényházakban termesztett növények részbeni öntözésre (hidropónia), a növényházak nyári klímaszabályozásában hűtőközegként történő felhasználására és különböző halfajok nevelésére. A hidropóniás termesztés során, zárt termesztő berendezésben a mikrozöldeket talaj nélkül, automata klímaszabályozással állítják elő, a szükséges fény is mesterségesen szabályozott, világító dióda alapú fényforrás segítségével. Az elképzelés szerint a rendszerek lehetővé tennék a teljesen tiszta, növényvédőszerektől mentes, magas beltartalmi értékű zöldségfajok termesztését.

A konzorcium vezetője a veresegyházi Veresi Paradicsom Kft., a 6,2 hektáros üvegházában magas beltartalmi értékű paradicsomkülönlegességeket előállító magyar tulajdonú vállalat. A cég hazánkban piacvezető a hidrokultúrás prémium típusú paradicsomfajták termesztésében.

A MATE részéről a Kertészettudományi Intézet, valamint az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kollégái szakértőként vesznek részt a projektben a mikrozöldségek termesztése és a halfajok tenyésztése területén.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. feladatai a projekt célok eléréséhez szükséges laboratóriumi kísérletek elvégzése, a fermentációs folyamatok, illetve mikroorganizmusok szaporításának nyomon követése, optimalizálása és méretnövelése pilot, illetve üzemi szinten, a lehető legmagasabb hatóanyag tartalom elérése, továbbá a termelékenység fokozása, költséghatékonyabbá tétele érdekében.

A Carbotech Magyarország Kft. az akvapóniás és hidropóniás rendszerek gyártásához szükséges berendezések kifejlesztésével, valamint alternatív szervetlen adalékok fejlesztésével és azok hatásának vizsgálatával foglalkozik.

A projektben vizsgálják a hidropóniás termesztésből elfolyó víz akvapóniás hasznosításának lehetőségét is.

A tervek szerint a projekt során kifejlesztenek egy hatékony, jól tárolható és könnyen adagolható növénynövekedést serkentő mikrobiális készítményt, illetve levéltrágyát, amely alkalmazható hidropóniás rendszerekben, serkentve a gyökér- és hajtásnövekedést, illetve növelve a fotoszintetikus aktivitást. A projekt eredményeként létrejön egy molekuláris biológiai alapú, a rendszerhez optimalizált növénypatogén kimutatási módszertan is, amely támogatja a célzott beavatkozást a növénynevelés során.

 

Bozsity Bt.Egerkas Kft.IsterraCPDCContiregHirezSwisspart/DroneoneHotel HunorVarga AkkuNumizmatikBánfi Kft.Cad-ServerGordius InoxTermo Kft.DinaxDr. Barancsi ÁgnesLabornumSzilvási Építők Kft.Overmatic Kft.Wirax Kft.NektárplastMimiko Kft.Etivera
PRINT LAPOK