Élelmiszer
Kulcsszerepben az élelmiszeripar
2022. November 26.
Az élelmiszeriparban több mint 3.900 vállalkozás 33 szakágazatban folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer.

Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára fogalmazott így a minap a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban.

Az államtitkár szerint a háború, a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján, de Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport.

A közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz viszont nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása. A következő időszakban jelentős szakpolitikai eszközök segítik majd az agrárgazdaság megújítását. A fejlesztések hatására tovább emelkedik az ágazat versenyképessége és inputhatékonysága, ami hozzájárul a kihívások többségének kezeléséhez.

Az elkövetkező években beruházásokra minden korábbinál nagyobb összegű forrás áll majd rendelkezésre. A technológiai fejlesztések hozzájárulnak a termelékenység és a termelési biztonság növeléséhez. 2023-tól a KAP Stratégiai Terv alapján több mint 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik az élelmiszeripari ágazat számára. Kormányzati cél, hogy 2021-2027 között összesen, mintegy 700 milliárd forint támogatás jusson az élelmiszeripari fejlesztések számára.


Starfol PluszDe-Ba Kft.ContiregCad-ServerHunitechRugócenterMizseplastSwisspartsHorizont GlobalHerbamixGalgóczi AutóEupackAkvastop LabornumGordius InoxColasKer-TészEndilineHotel HunorWiraxLani ÉpítőQS 2000NektárplastAtukavíz Kft.EtiveraDinaxTermo Kft.
PRINT LAPOK