Növény
Kulcskérdés a fajtaválasztás
2024. June 08.
Az elmúlt száz évben a magyar fajtanemesítés az egyik legfontosabb szakmai pillérét adta a hazai mezőgazdaságnak. A kihívásokkal teli időszakban különösen felértékelődött a fajtakérdés, a hazai intézmények által nemesített, belföldi viszonyokra adaptálható fajták jelenléte.

Erről is beszélt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az idén megalapításának 100. évfordulóját ünneplő szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatóján, Kiszomboron. 

Az államtitkár szerint rendkívül intenzív időszak tapasztalható a mezőgazdaságban, amelyben a növénynemesítők fajtakínálatának egyszerre kell reagálnia a termelőket érintő több kihívásra, egyik oldalon a klímaváltozás okozta új körülményekre, a megdrágult termelési költségekre és technológiára, a másikon pedig meg kell felelni a hozam- és minőségi elvárásoknak is.

„Nemesítő legyen a talpán, aki ezeknek a feltételeknek napjainkban együttesen meg tud felelni” – hangsúlyozta. Kijelentette: a hazai kalászos nemesítő háttér, így a Gabonakutató Nonprofit Kft. meghatározója a szakmai munkának a területen. 

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a piaci értékesítési esélyek javítása érdekében a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál, mivel a minőségi kalászos termés értékesítés bizonyult válságállóbbnak az elmúlt két év piaci tapasztalatai alapján.

Az idén jubileumát ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. a magyar mezőgazdaság meghatározó szereplője. A társaságnál folyó kutatás és innováció révén több mint 30 gabonafajtával áll jelenleg a gazdálkodók rendelkezésére, amelyek között megtalálható a minőségi magyar kenyérbúza, a magas termőképességű árpa és a kiváló takarmányt biztosító tritikáléfajták.


Tenzi Kft.CoolCleanVanessia 07.10.Kovács Imre e.v.ModinvestLévay Stúdió 07.10.Bureau Veritas 07.10.Zambelli COLORFERR Kft.07.02.SZTEÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.AlbaNord 07.10.Szentmihályi-gép Kft.Varga és Tsai Kft.ElsóHotel Hunor - törölhetőMAPEI 07.10.KrátkiFarkas és TársaiTMKLábatlan VasbetonWirax Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőMeva-hu
PRINT LAPOK