Növény
Közösen az ukrán import ellen
2023. April 18.
Az ukrán mezőgazdasági termények vámmentessége korlátozásának szükségességéről egyeztettek az ukrán importtól szenvedő közép-európai tagállamok agrárminiszterei.

Teljes egyetértés van abban, hogy folytatni kell a közös fellépést az Európai Bizottság irányába, mivel uniós szintű eszközök nélkül nem kezelhető ezeknek az országoknak a problémája.

Az Ukrajnával szomszédos tagállamok agrárminisztereinek minapi megbeszélését követően agrárminiszterünk hozzátette: a búza, kukorica, napraforgó, repce, szója esetében ismételten indokolt korlátozni a vámmentességet, és csak a korábban már alkalmazott mennyiségi kvóták keretei között szabadna azt Ukrajna számára biztosítani. A jelentős mértékű importnövekményre tekintettel a kvótarendszer hatályának kiterjesztését javasolja hazánk a napraforgómagra is.

Magyarország azt szeretné legalább elérni, hogy ideiglenes kiegészítő vámok kerüljenek kivetésre az Európai Unió által az Ukrajnából érkező gabonára abban az esetben, ha a Szolidaritási Folyosón érkező áru célállomása valamelyik ukrán „határ menti” tagállam. Mindezek mellett a kialakult helyzet rövid távú kezelése, a piac mozgásba hozása érdekében kérjük a Bizottságtól, hogy az EU humanitárius célból vásárolja fel a határmenti tagállamokban megtermett és az import okozta árcsökkenés miatt eladhatatlan, betárolt gabonát. A tranzit szállítmányokra egy uniós monitoring- és biztosíték-rendszer működtetésére lenne szükség. Hazánk újabb, még átfogóbb és szigorúbb vizsgálatokat rendel el az ukrán gabona esetében a határon.

Nagy István kifejtette: az érintett országok közös levélben küldik el újabb megoldási javaslataikat az Európai Bizottságnak, melyeket a következő Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén is megvitatnak majd. A miniszter reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy Brüsszel nem tesz majd különbséget a „határ menti” országok között, hanem elfogadja az együttműködő országok javaslatait, és egy átfogó, illetve egységes megoldást tesz le az asztalra. Szolidárisak vagyunk Ukrajnával kapcsolatban, de a magyar gazdák megélhetését és a magyar mezőgazdaságot nem veszélyeztethetjük – szögezte le szakminiszterünk.

Derula 05.28.Hotel Hunor - törölhetőMetall KraftBerek-VízNektárplastMAPEI 05.20.Polgári BankAgroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Mizse-PlastErforg-AimSteel ManufacturingVC 999 05.28.Szilágyi HűtőAgro NatúrtápDamisol Kft.RollspedTitan ContainersSamu GazdaboltBorda Gépipari Kft.Digitas Kft.GB Trade3commCharlie HűtőDPMG Zrt.Máté-MetálMed-Plast
PRINT LAPOK