Köztér
Középpontban a szántóföld és az agrárgépek
2022. June 19.
A tavaly elindult megújuló vidék, megújuló agrárium programban az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” és az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” elnevezésű felhívásokra összesen 1,2 millió hektárnyi földterület került be, ebből 940 ezer hektár szántóföld.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára közölte ezt a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva kiállítás megnyitóján. Ez a szám azt jelenti, hogy ekkora termőterületen vállalták a gazdák a környezet állapotának megőrzését és javítását, továbbá a környezeti terhelés csökkentését a biodiverzitás megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése érdekében.

E filozófia jegyében támogatást adnak hétezer helyspecifikus, precíziós gazdálkodásra alkalmas erő- és munkagép vásárlására, amellyel az érintettek versenyképességét és a fenntarthatóságot segítik. Az államtitkár szerint most van esély és lehetőség arra, hogy minden gazdálkodó egyfajta alkalmazkodási stratégiát alkosson a maga számára, amivel optimalizálni lehet az üzemanyagok, növényvédőszerek és az energia felhasználását. Ezen felül szükséges egy másik stratégia is, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásé, mert ennek hiányában saját termelési eredményeik már középtávon leromlanak. A stratégia alappillérei többek között a vízvisszatartás, a talajélet biztosítása, a fajtahasználat és az erózióvédelem, hogy a termőföld, a víz és a levegő hosszútávon biztonságban legyen.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a vízgazdálkodással kapcsolatban kifejtette: a következő időszakban ez az alapja annak, hogy a gazdák maximálisan kihasználhassák erőforrásaikat. Amennyiben a felszíni vizek megfogását és hasznosítását megvalósítják, akkor az agrárkibocsátást nagyon jelentős mértékben meg tudják növelni, amennyiben nem, akkor komoly veszteségeket szenvednek el rövid időn belül.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arra mutatott rá, hogy az innováció akkor ér valamit, ha a gyakorlatban is megjelenik, és ahhoz, hogy bekerüljön a gyakorlatba, az újításokat meg kell ismerni. Úgy vélte, az élelmiszergazdálkodás egyre inkább felértékelődik, az egyre növekvő igények azonban innováció nélkül nem teljesíthetők.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke azt emelte ki, hogy rossz géppel, hiányos ismeretekkel, kis kapacitással nem lehet a földeken jó munkát végezni és ezek megléte egy teljes termelési ciklusra rányomja a bélyegét. Folyamatos korszerűsítéssel lehet a legjobban hatni a terméseredményekre, ebben próbálnak segítséget nyújtani a két nap során az Agrárképshow rendezvényei.

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva kiállítás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége szervezésében valósult meg, több mint 40 hektáros területen. Az idén az esemény fókuszában az innováció állt, ennek megfelelően széles körű gép- és inputanyag-bemutatóval készültek a szervezők, a látogatók közelről nézhették meg az ültetvényeken fejlődő korszerű növényfajtákat, új öntözési technikákat és gépeket, továbbá a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen szakmai, pályázati, továbbképzési információkat gyűjthettek a NAK szakértőitől.

A rendezvényen bemutatkoztak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények, nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek, továbbá a munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat hétköznapi, szántóföldi körülmények között is megtekinthették a résztvevők.

 

NektárplastDr. Barancsi ÁgnesEgerkas Kft.LabornumHotel HunorCPDCGordius InoxVarga AkkuOvermatic Kft.DinaxWirax Kft.Cad-ServerIsterraTermo Kft.EtiveraContiregBozsity Bt.Bánfi Kft.Swisspart/DroneoneHirezNumizmatikMimiko Kft.Szilvási Építők Kft.
PRINT LAPOK