Növény
Közeleg az aratás vége
2022. August 02.
A nagy hőség és a rendkívüli aszály miatt az idén korábban fejeződött be a kalászosok betakarítása. A szántóföldi növények hozamai elmaradnak a sokévi átlagtól. Őszi búzából 3,9 millió tonnát, őszi árpából 1,4 milliót, repcéből pedig 450 ezer tonnát takarítottak be.

A betakarítási munkák eredménye alapján már a nyár közepe óta érzékelhető volt, hogy kettészakad az ország, hiszen az Alföldön, Észak-Magyarországon és Közép-Magyarországon nagyon gyenge lett a termés átlaga és minősége, míg a Dunántúlon átlagosnak mondható eredmények születtek.

Az őszi búza termésátlaga elmarad az eredeti várakozásoktól, országosan mindössze 4,2 tonna terményt takarítottak be hektáronként, az előzetes várakozásoknak megfelelően pedig az összesen 932 ezer hektár területről 4 millió tonna alatt maradt a termésmennyiség. Ez közel negyedével kevesebb, mint az elmúlt öt év átlaga. Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében nem érte el a 3 tonnát sem a hektáronkénti hozam, míg a dél-dunántúli és nyugat-dunántúli megyékben 6 tonnás hektáronkénti eredményt értek el a termelők.

Őszi árpából a legalacsonyabb termésátlagot Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentették, 2,6- 2,7 tonna hektáronkénti hozammal. A keleti megyék többségében, illetve Pest megyében is 4 tonna alatt maradt a hektáronkénti termésátlag. A Nyugat- és Dél-Dunántúlon, valamint Fejér megyében a legjobb az őszi árpa termésmennyisége, így alakult ki végül a 4,5 tonna/hektáros országos átlag.

A repcét 205 ezer hektárról 2,2 tonna/hektár termésátlaggal takarították be, az országos össztermés 450 ezer tonna lett. A rozs, a tritikálé, a tavaszi árpa és a zab minősége és mennyisége ugyancsak nagy területi aránytalanságot mutat. A szalma minősége szintén gyenge és a mennyisége is kevés.

A rendkívüli időjárás okozta károk a mezőgazdaságban egyre komolyabb helyzetet teremtenek az országban, mindemellett Európa területének közel felén szenvednek a gazdálkodók a csapadék hiányától. Hazánkban július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki, a kárenyhítési rendszerben bejelentett aszálykárral sújtott szántóföldi területek nagysága a becslések szerint elérheti az egymillió hektárt és súlyos veszélyben van az idei kukorica- és napraforgótermés.

 

Gordius InoxKovács és TársaEtiveraLőrinczi és Társai 2000BakatorIsterraHáromkőColasStarfol PluszMizseplastBrandt SáraAgria BiztosításHunlandHerbamixCad-ServerCívisagroContiregIlinox Kft.SZTEKövesdi Kft.Nyírfa ÁrnyékSamu GazdaDe-Ba Kft.PrestoUPSNektárplastBarancsi ÁgnesLabornumStivas
PRINT LAPOK