Köztér
Korszakváltás az agráriumban
2023. March 15.
Korszakváltás megy végbe az agráriumban technológiai, piaci és generációs vonatkozásban egyaránt. Komoly változások zajlanak gazdasági és társadalmi szinten is, sőt a fogyasztói szokások és igények terén egyaránt.

Éppen ezért ma versenyelőnyt jelent a mezőgazdaságban, ha a gazdálkodók az új körülményekre megfelelő tudással, kellő alkalmazkodóképességgel és nyitottsággal reagálnak – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Újfehértón tartott gazdafórumon. Szavai szerint a szaktárca elkötelezett a mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének folyamatos növelése és a környezet megóvása mellett.

Agrárminiszterünk a tavalyi év legnagyobb sikerének nevezte, hogy az Európai Bizottság elfogadta a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervét, ami minden magyar gazdálkodó számára biztosítja a fejlesztési lehetőségeket, és megteremti a feltételeket a fenntartható termelési gyakorlatok kialakításához. Az uniós források a kiemelkedő arányú, 80 százalékos nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél több, mintegy 5.300 milliárd forintot biztosítanak a magyar vidék, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások számára. A történelmi mértékű forrásoknak köszönhetően a magyar agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőhet az évtized végére. Az évtized eleji csaknem 10 milliárd eurós kivitel pedig 2030-ig 15 milliárd euróra emelkedhet. A források hatékony felhasználásával a termelő mezőgazdaság mellé felépítik a feldolgozó mezőgazdaságot – fűzte hozzá.

Mint elhangzott, a következő időszak legfontosabb feladata az új agrárpolitikai intézkedések elindítása, a gazdálkodók és az intézményrendszer felkészítése lesz. Az Agárminisztérium honlapján, valamint a Közös Agrárpolitika magyarországi helyzetéről hírt adó weboldalon (https://kap.mnvh.eu/) is folyamatosan jelennek meg a pályázati rendszerrel kapcsolatos hírek, információk.

Címlapfotó Fekete István/AM

 

Magyar Kukorica Klub bannerMizse-PlastAgroplast kft.Mg. FalkerGB TradeBorda Gépipari Kft.Med-PlastGo-Mo Kft.Berek-VízAtukavíz3Cad-ServerSóstótargKén Kft.Forest PowerAtukavíz2Hotel HunorKirály és Király banner 24.03.17-igIsterraAtukavíz1KaunisDamisolHajdú László diófa banerDigitasDosanLidra3commErforg-AimFém- ls Faipari Szövetkezet
PRINT LAPOK