Köztér
Korlátozásmentességről döntött az EU
2024. May 17.
Az Európai Unió Tanácsa további egy évvel meghosszabbította annak az ideiglenes kereskedelmi rendeletnek a hatályát, amely szerint Ukrajna és Moldova túlnyomórészt vámok és mennyiségi korlátozások nélkül hozhatja be a Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket.

Az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett behozatali vámok és kvóták felfüggesztése 2025. június 5-ig, a moldáv termékekre kivetett behozatali vámok és kvóták felfüggesztése pedig 2025. július 24-ig marad érvényben. Azért a vészfékmechanizmus működhet…

Az új rendelet értelmében az Európai Bizottság sürgős intézkedéseket hozhat, és bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, amennyiben az ukrán behozatal, különösen a mezőgazdasági termékek uniós behozatala miatt jelentős zavar keletkezik az EU, illetve a tagállamok piacain.

Az ideiglenes kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítása mellett az EU védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek, ugyanis az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, nevezetesen a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében. Ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében feljegyzett behozatali mennyiségek átlagát, a vámok újra kivethetők lesznek.

Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról.


Kovács Imre e.v.Lábatlan VasbetonSZTEÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.KrátkiLévay Stúdió 07.10.Zambelli COLORFERR Kft.07.02.Farkas és TársaiAlbaNord 07.10.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőVarga és Tsai Kft.Tenzi Kft.Wirax Kft.ModinvestSzentmihályi-gép Kft.Meva-huVanessia 07.10.MAPEI 07.10.CoolCleanHotel Hunor - törölhetőTMKBureau Veritas 07.10.Elsó
PRINT LAPOK