Kult
Könyv a Móricz Zsigmond Színházról
2021. August 10.
Exkluzív kötetet adtak ki Nyíregyházán Mindenünk a színház címmel, amely a Móricz Zsigmond Színházat mutatja be a színházrajongók számára. A könyv tartalmának gerincét a társulat 25 színművészével készült mélyinterjú-sorozat alkotja.

Nyíregyháza kőszínháza 126 esztendővel ezelőtt, 1894. február 6-án nyitotta meg kapuit a színházkedvelő közönség nagy örömére. A Móricz Zsigmond Színház önálló társulatának története 1981. október 17-én Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művével kezdődött el. Színházunk ma is a kultúra bástyája, a nyíregyházi városközpont kulturális negyedének centruma.

A Kováts Dénes újságíró által írt és szerkesztett kiadvány röviden felidézi a színház történetét, bemutatja játszóhelyeit, (hiszen napjainkban már hat különböző helyen szolgálja a kultúrát!), majd interjúk sora következik.

A Móricz Zsigmond Színház szerepéről, az évadtervezésről és számos más témáról, gyakorlatilag a „színházcsinálásról” szól a Vezérfonalak című fejezet, melyben a szerző Kirják Róbert igazgatót, Horváth Illés művészeti vezetőt és Sediánszky Nóra művészeti tanácsadót szólaltatja meg. A következő fejezetben a 2019/2020-as évadban a társulatot alkotó 25 színművésszel készült mélyinterjú-sorozat olvasható Dézsi Darinkától Urmai Gáborig, majd megismerhetik a nyíregyházi színház örökös tagjait, illetve a színházi munkatársak névsorát.

A záró fejezetben színházrajongó nézők vallanak az épülethez és a társulathoz való kötődésükről.  

Kirják Róbert igazgató így ajánlja a könyvet a leendő olvasók figyelmébe:

„Egy színházról megjelenő kötet mindig élményt, ünnepi alkalmat jelent. Élményt, mert másképp, más módon mutathatja be a színház intézményét és művelőit, mint azt az előadások alkalmával megszokhattuk, más megközelítést, másféle közelséget kínál; és ünnepet, mert emléket állít annak az egyszeri és megismételhetetlen, fáradságos és gyönyörű együttműködésnek, amit úgy hívunk, színházcsinálás…

Ebben a kis kötetben a színház alkotói, munkatársai vallanak hivatásukról, önmagukról, arról, mit jelent számukra a színház, mit tartanak legfontosabb feladatának. Személyes és megindító portrékon keresztül találkozhatnak – kicsit másképp – azokkal, akik estéről estére produkcióikkal örvendeztetik meg Önöket, akik színházi találkozások révén lettek közeli ismerőseik.

Ezeknek a beszélgetéseknek segítségével még közelebb kerülhetünk egymáshoz – fogadják nagy szeretettel!”

A keménytáblás, 280 oldalas, színes fényképekkel illusztrált exkluzív kötet a Móricz Zsigmond Színház kiadásában, a Feliciter Kiadó gondozásában jelent meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, „A magyar előadó-művészet megőrzése” program keretében.

A Mindenünk a színház c. kötet megvásárolható a Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodájában (4400 Nyíregyháza, Országzászló tér 6., nyitva hétfőtől péntekig 9-17 óráig) és a Bencs Villában (4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54., nyitva kedden 10-20, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap 10-17 óra között, hétfőn és szerdán zárva), de postai úton is megrendelhető.

Damisol Kft.Berek-VízPolgári BankTitan ContainersDPMG Zrt.Samu GazdaboltCharlie HűtőBorda Gépipari Kft.Agro NatúrtápMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSteel ManufacturingHotel Hunor - törölhetőMizse-PlastDigitas Kft.Pályázat Európa Kft.RollspedMáté-MetálNektárplastVC 999 05.28.3commMetall KraftMed-PlastMAPEI 05.20.GB TradeAgroforte GrainSzilágyi HűtőDerula 05.28.Erforg-Aim
PRINT LAPOK