Növény
Konténer farm Debrecenben
2023. May 06.
Hidroponikus (talaj nélküli) növénytermesztésre alkalmas Rotower konténer farmot adtak át Debrecenben, a Green Drops Farm Kft. telephelyén.

A konténerben négy, egyenként 15 szintes tornyot helyeztek el, amelyeken több száz növényt - leveles zöldségeket, fűszernövényeket, de akár kisebb koktélparadicsomokat, illetve szamócát - termelhetnek talaj nélkül, egész évben.

Rácz Gréta, a cég ügyvezetője a helyszínen mutatta be a technológiát. Szólt arról, hogy agrártechnológiai start up vállalkozásukban olyan növénytermesztő tornyokat alkottak, amelyek használata közben a termesztéshez nincs szükség talajra, a tornyon belül tápoldattal dúsított víz kering, az táplálja a növényeket.

Vertikálisan kialakított, helytakarékos, akár több méter magas tornyokat tudnak összeépíteni, amelynek oldalán (palástján) fejlődnek a növények. Ez egy beltéri termelési technológia, vagyis pontosan tudják szabályozni a levegő és a víz hőmérsékletét, a páratartalmat, a szén-dioxid-mennyiséget, amit saját fejlesztésű szenzoros adatgyűjtő egészít ki.

A vállalkozást 2019-ben indították, eddig több mint száz tornyot, és számos kisebb méretű növénytermesztő berendezést értékesítettek. A jelenleg négy dolgozóval működő cég tavalyi árbevétele 97 millió forint volt, amit az idén szeretnének megduplázni.

A Green Drops Farm Kft. 2021-ben elnyerte a fenntartható város díjat, miután tevékenységével hozzájárul Debrecen zöld jövőéhez.

Több debreceni oktatási intézményben, óvodában és könyvtárban is megtalálhatóak a Rotower tornyok, amelyekkel nem csapán egészséges zöldségek termeszthetők, hanem hozzájárulnak az óvodások, kisiskolások ismereteinek bővítéséhez is ezen a területen.


EuroklímaEurogreen TiszafaCad-ServerNektárplastContireg Kft.Meva-HuMSG Kft.ThermodamWiraxRóna TamásDomokos SándornéOtisSwisspartsAgrofolkerSóstótargGordius InoxMarázplastBordaSamu GazdaboltZambelli Colorfer Kft.GB TradeHotel HunorCemolkerMIzse-PlastGeoteam LambdaHalaspackÚjvári FOrgácsolóAmbrus Acél banner
PRINT LAPOK