Élelmiszer
Könnyítés a termelőknek
2024. March 02.
A REL Expo lehetőséget kínál a magyar gazdáknak, hogy az általuk előállított minőségi, hagyományos ízvilágú és innovatív termékeket bemutassák.

Jakabszálláson rendezték meg a III. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expo és Konferenciát. Az elsőn, 2021-ben 25 kiállító mutatkozott be 120 vendéggel, idén pedig több, mint 80 kiállító és 500 fölötti látogató vett részt az eseményen. 

Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára szerint kiemelt fontosságú, hogy az érdeklődők, a termelők és a vásárlók is találjanak egy olyan fórumot, ahol megismerhetik egymást, ahol kapcsolatok születhetnek REL témában – ez a rendezvény pedig kiváló lehetőség erre. A rövidtávú élelmiszerlánc ugyanis olyan téma, ami újra és újra előtérbe kerül. Nem véletlenül, hiszen a rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors és hatékony szállítását a termelőtől a fogyasztóig.

A korábbi támogatási időszakban is volt erre program, és jelenleg is megvan ennek a kiemelt szerepe, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság. A covid és háborús időszak elején ismét felértékelődött az önellátás, és az a tapasztalat, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az előállításra is.

Az agrártárca jogszabályi oldalról a flexirendelet módosításával szeretné segíteni a termelőket, a rendeletben ugyanis megkönnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit. Így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is. Ez a folyamat pedig ösztönzőleg hat a helyi gazdaságra, a magyar munkahelyek megőrzésére és a vidéki életforma fenntartására a helyettes államtitkár szerint.

A REL Expo és Konferencia lehetőséget kínál a magyar gazdáknak, hogy az általuk előállított minőségi, hagyományos ízvilágú és innovatív termékeket bemutassák. A megnyitó után átadták „Az év hatósági szakembere” díjakat, amellyel olyan segítő szándékú hatósági vidéki szakemberek munkáját ismerik el, akik példaértékű hozzáállásukkal támogatják a termelőket és vállalkozókat.

Fotó: AM

Med-PlastDPMG Zrt.NektárplastTitan ContainersAgroforte GrainPályázat Európa Kft.VC 999 05.28.3commBerek-VízHotel Hunor - törölhetőSzilágyi HűtőBorda Gépipari Kft.Máté-MetálErforg-AimAgro NatúrtápCharlie HűtőPolgári BankDamisol Kft.Mizse-PlastRollspedMetall KraftGB TradeMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSamu GazdaboltDigitas Kft.Steel ManufacturingMAPEI 05.20.Derula 05.28.
PRINT LAPOK