Pályázatok
Kocatartókat támogatnak
2022. March 29.
A hazai sertéskoca-tartók az új, jövedelempótló támogatási kérelmüket 2022. március 28. és április 1. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. A sertéspiaci válságcsomag keretösszege 4 milliárd forint, amelyet a nemzeti költségvetésből biztosít a kormány.

Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Közlöny 2022. március 25-i számában jelent meg a tenyészkoca tartása után igénybe vehető jövedelempótló támogatás részletes feltételeiről szóló rendelet, amely a már korábban bejelentett 20.000 forint/koca mértékű, jövedelempótló támogatás szabályait tartalmazza.  Az új, vissza nem térítendő támogatással az Agrárminisztérium célja a sertéságazat különösen érzékeny szegmensét képező kocatartók - a takarmány- és energiaárak drasztikus emelkedése által okozott és a sertéságazat szokásos ciklikus piaci nehézségein túlmutató - rendkívüli gazdasági problémáinak kezelése. Az intézkedés hozzájárul a sertéságazati termelési alapok megőrzéséhez, az érintett vállalkozások túléléséhez. A segítség a hazai sertés termékpálya minden szintjére kihat, és a magyar fogyasztók által töretlenül kedvelt sertéshús termékek ellátásbiztonsága is fennmaradhat.

A támogatás alapja a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ) igazolása vagy a kocatartó részére a 2021. évben hatósági intézkedés miatt felszámolt állományok vonatkozásában meghozott leölési határozat szerinti állatállományi létszám. A támogatás igénybevételéhez szükséges igazolás vagy leölési határozat adatai a Magyar Államkincstár rendelkezésére állnak, így ezzel kapcsolatosan a kocatartóknak további teendője nincs.

A támogatási kérelem benyújtásakor a termelőnek az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélnek kell minősülnie, ezért amennyiben szükséges, javasolják a nyilvántartásba vételi eljárás mielőbbi megkezdését. A támogatási döntést a hiánytalan kérelmeknél a Magyar Államkincstár április 14-ig hozza meg. A rendelet teljes szövege itt érhető el: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/ced817439edcc0d6d0ba5cd1e705dbd0b8245c4e/megtekintes 

NektárplastSzilvási GroupStarfol PluszAkvastop Termo Kft.MizseplastElső Beton bannerEtiveraGordius InoxWiraxKer-TészQS 2000EupackHunlandContiregLabornumHorizont GlobalDe-Ba Kft.DinaxCad-ServerHunitechEndilineSwisspartsLani ÉpítőKaszás OltványHerbamixHotel HunorColas
PRINT LAPOK