Élelmiszer
Kiváló a hazai dinnye
2022. July 17.
Bár a szokatlan meleg némileg csökkenti a hozamot, a napos időnek köszönhetően kiválónak ígérkezik a belföldön termő dinnye – jelentette a FruitVeb. Ahol nem alakult ki aszály, ott továbbra is kedveznek a feltételek a dinnye érésének.

A közkedvelt gyümölcsből ebben az évben 120-130 ezer tonna teremhet hazánkban, bár a szárazság elhúzódása kisebb mértékben még ronthatja a kilátásokat. Áruhiánytól azonban biztosan nem kell tartani.

Az átlagostól némileg elmaradó termésátlagok várhatók, és a magyarországi termőterület is csökkent: jelenleg körülbelül 2600 hektár görögdinnyével és 400 hektár sárgadinnyével lehet számolni. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a helyrevetéses, eleve alacsonyabb termésátlagot eredményező, extenzív területekből lett kevesebb, vagyis az intenzív, komoly hozamokat eredményező területek termelésben maradtak.

Mivel a termelési költségek csaknem harmadával emelkedtek, emiatt szükségszerűen nőnek a fogyasztói árak is, bár a FruitVeb szerint, külföldi tapasztalatok alapján ebből maguk a termelők kevésbé részesülnek.

Ami a dinnye külföldi értékesítését illeti: Magyarország elsősorban Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába exportál, mivel a szállítási költségek ezekbe az államokba viszonylag alacsonyak. Import áru a mediterrán országokból és a Balkánról érkezik, de külföldi dömpingről egyelőre nincs hír.

 

Cad-ServerHalaspackÚjvári FOrgácsolóCemolkerSóstótargGordius InoxAgrofolkerOtisEurogreen TiszafaGB TradeAmbrus Acél bannerZambelli Colorfer Kft.MIzse-PlastThermodamNektárplastWiraxSamu GazdaboltBordaMeva-HuEuroklímaSwisspartsMarázplastMSG Kft.Hotel HunorDomokos SándornéRóna TamásGeoteam LambdaContireg Kft.
PRINT LAPOK