Növény
Kiterjesztett tilalom
2023. September 18.
Miután Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre.

Ezt közölte Nagy István agrárminiszter, aki emlékeztetett arra, hogy szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés. A piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fenn kell tartani a magyar álláspont szerint. Ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük.

Nagy István közölte: az utolsó pillanatig vártunk az Európai Bizottság döntésére a tilalmi rendelkezés fenntartásával kapcsolatban, Brüsszel azonban nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését, sőt lényegében Ukrajnára bízná annak eldöntését, mennyit és mit exportálna Magyarországra és a többi frontországba. Nekünk viszont cselekednünk kell, ezért Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta: hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek Magyarország területén történő átszállítását. A tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját.


Berek-VízSizolev 07.25.Otis Bt.Aboszol 08.01.IsterraDPMG Zrt.NektárplastLévay StúdióIlinoxAgroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőForest PowerMagyar PékségModinvestBorda Gépipari Kft.Nanosegment 09.08.Cad-ServerPályázat Európa 08.01.Med-PlastMizse-PlastErforg-AimHotel Hunor - törölhetőMEVA-HUNRG Services Kft. 07.29.Kovács ImreCharlie HűtőGB-TradeDigitas
PRINT LAPOK