Állat
Kisállattenyésztés szervezetten
2022. November 16.
A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége az egész országot lefedő szervezeti hálózatával biztosítja a magyar galamb- és kisállattenyésztés magas színvonalon tartását, a benne rejlő értékek megőrzését.

Ezt Nagy István agrárminiszter fogalmazta meg Gyomaendrődön, a Galamb- és Kisállat kiállítás megnyitóján. Az apropót az is adta, hogy 140 éves a hazai galamb- és kisállattenyésztés szervezeti működése.

A tárcavezető rámutatott: a galamb- és a nyúlhús kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező, egészséges alapanyag, élelmiszerforrás. A tenyésztés ráadásul – legyen szó akár hazai dísz- és haszongalamb fajtákról, hazai nyúlfajtákról – hozzájárul a genetikai erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A Kárpát-medencében kialakult állat- és növényfajtáink jelentős részét sikerült megőrizni, amely nemcsak a múltunk, de a jövőnk miatt is rendkívül fontos.

A tárcavezető szerint a galambokkal, kisállatokkal való foglalkozás közösségépítő erő. A közös szenvedély, a közös érdeklődés, a közös sikerek és emlékek olyan erős köteléket hoznak létre, amelyben tradíciók, kulturális értékek öröklődnek nemzedékről-nemzedékre. Ez a közösség olyan értékeket hordoz, mint a szolidaritás, a felelősség egymás, a természet és a környezet iránt.

A galambászat és a nyúltenyésztés gazdasági hasznot is jelent. Az agrártárca támogatást nyújt a haszongalamb vásárlásához, a tenyésztők 2019 óta igényelhetik azt, eddig 117 millió forinttal segítették tevékenységüket. Magyarország kiváló minőségű nyúlhúst állít elő, amely Európa-szerte keresett. A nyúlhús az egyik legegészségesebb húsféle, az egyik legfontosabb fehérjeforrás, amelynek minimális a zsírtartalma, mégis változatosan és ízletesen készíthető el. A belföldi fogyasztása 2 százalékról 10 százalékra nőtt. Mindezek alapján látszik, hogy újra kezdjük felfedezni a galamb és a nyúlhús értékeit, a termékek megjelennek a piacokon, boltokban, éttermek kínálatában is – vélekedett Nagy István, aki a Magyar Galamb és Kisállattenyésztők Országos Szövetséget megalakulásának 140. évfordulója alkalmából köszöntötte, a Gyomai és Endrődi Galamb és Kisállattenyésztő Egyesületeket pedig megalakulásuk 70. évfordulója alkalmából. Abbéli reményét fejezte ki, hogy a közös munka és a támogatások eredményeképpen újabb és újabb sikereket könyvelhetnek majd el a területen.


Máté-MetálMizse-PlastGB TradeBorda Gépipari Kft.DPMG Zrt.Erforg-AimHotel Hunor - törölhetőNektárplastBerek-VízPályázat Európa Kft.Derula 05.28.Metall KraftSteel ManufacturingAgroforte GrainMAPEI 05.20.Med-PlastTitan Containers3commSzilágyi HűtőAgro NatúrtápSamu GazdaboltDamisol Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőRollspedPolgári BankCharlie HűtőDigitas Kft.VC 999 05.28.
PRINT LAPOK