Köztér
Kímélik a környezetet
2022. June 13.
A Green Csoport és a Jager Csoport nemesvámosi beruházásánál alkalmazott újszerű technológia új szemléletet honosít meg az agráriumban, amelynek lényege, hogy nem szennyezi a környezetet, hanem fejleszti azt.

Nagy István agrárminiszter a Veszprém megyei településen elkészült üzemcsarnok átadásán arról is beszélt, hogy Nemesvámoson a mezőgazdaságban használatos műanyag fóliahulladék felhasználásával készült termékeket gyártanak, így mentesítik a környezetet a szennyeződéstől, egyben hatalmas lépést tesznek a körforgásos gazdaság megvalósítása felé. A miniszter elismerését fejezte ki Csatári Lászlónak, a Jager Csoport tulajdonos ügyvezetőjének, hogy kifejlesztette a technológiát, amelynek során a felhasznált műanyag tisztítása és az ezzel járó környezetszennyezés nélkül készítenek új termékeket. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy országszerte már mintegy száz begyűjtő ponton adható le a mezőgazdaságból származó műanyag hulladék. 

Nagy Lajos, a Green Csoport tulajdonos ügyvezetője ismertette: a két cég együttműködése során a Jáger Csoport ügyvezetője által kifejlesztett agglomerációs technológiát a Green Technológia Kft. meghonosította a mezőgazdaságban. Az új technológia lehetővé teszi, hogy - ellentétben a korábban használt módszerekkel -, szennyezést hordozó műanyag termékeket is felhasználjanak az agglomerátum gyártása során. A műanyag hulladék újbóli felhasználásával ugyanis olyan termékeket állítanak elő, amelyeket szintén a mezőgazdaságban tudnak alkalmazni. Mintegy 15 különböző terméket állítanak elő az üzemben, köztük csöveket, mezőgazdaságban használatos hálót, munkavédelmi padozatot. Az új csarnok mintegy 600 négyzetméteres, 170 ember dolgozik az üzemben.

fotó: Fekete István

ContiregDr. Barancsi ÁgnesEgerkas Kft.Cad-ServerOvermatic Kft.Gordius InoxEtiveraHotel HunorNektárplastCPDCSwisspart/DroneoneIsterraMimiko Kft.Szilvási Építők Kft.Termo Kft.Varga AkkuHirezBánfi Kft.NumizmatikBozsity Bt.LabornumDinaxWirax Kft.
PRINT LAPOK