Növény
Kijev kész korlátozni
2024. March 17.
Ukrajna kész elfogadni a kereskedelmi korlátozásokat az Európai Unióval, hogy eloszlassa a közte és Lengyelország között kialakult politikai vitát, de egyúttal arra sürgeti az uniót, hogy tiltsa be az orosz gabona behozatalát.

Ez a kijelentést Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes, Ukrajna kereskedelmi képviselője tette a Financial Times című brit lapnak adott nyilatkozatában.

Kacska szavai szerint Kijev az ukrán mezőgazdasági importra vonatkozó új korlátozásokat elfogadja, de az EU-nak meg kellene tiltania azon orosz mezőgazdasági termékek behozatalát is, amelyek Fehéroroszországon és a balti államokon keresztül még mindig bejutnak az unióba. „Az átmeneti időszakban az Ukrajna és az EU közötti kereskedelmi forgalom ilyen fajta irányított megközelítése az, amire mindannyiunknak szüksége van” - fogalmazott. – „Ami viszont a búzát illeti, nem Ukrajna okoz gondokat a lengyel gazdáknak, hanem Oroszország”.

Az EU-ba irányuló orosz gabonaexport több mint 50 százalékkal, 1,5 millió tonnára nőtt 2022 és 2023 között.

Kacska azzal vádolta meg Moszkvát, hogy gerjeszti a lengyelországi tiltakozásokat is, amelyet Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos is már felvetett.
Az ukrán politikus kijelentette, hogy Kijev támogatja a Brüsszel által javasolt új intézkedéseket, amelyekkel júniustól korlátoznák a tojás, a baromfi és a cukor behozatalát, valamint lehetővé teszik az egyes országok számára, hogy elzárják piacaikat az ukrán gabona előtt, kivéve ha azt pusztán keresztülszállítják rajta más országokba. Kijev a közelmúltban a feszültség csökkentése érdekében abba is beleegyezett, hogy megváltoztassa kukoricaexportjának útvonalát, és a Fekete-tengeren Olaszországba és Spanyolországba szállítsa, nem pedig közúton a szomszédos országokon keresztül.

„Önként leállítottuk a kukoricaexportot az összes szomszédos EU-tagállamba. Ennek ellenére újabb rekordmennyiséget exportáltunk 2023-ban, 15 millió tonna kukoricát. Tehát nagy a kereslet az ukrán kukoricára más országokban” - jegyezte meg Kacska.


Titan ContainersMáté-MetálSamu GazdaboltHotel Hunor - törölhetőGB Trade3commDamisol Kft.Metall KraftErforg-AimAgroforte GrainBorda Gépipari Kft.Mizse-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgro NatúrtápPolgári BankSzilágyi HűtőDerula 05.28.MAPEI 05.20.DPMG Zrt.Charlie HűtőSteel ManufacturingVC 999 05.28.Pályázat Európa Kft.Berek-VízMed-PlastNektárplastRollspedDigitas Kft.
PRINT LAPOK