Köztér
Kiállítás a Hungarikumokról
2023. August 23.
Büszkeségeink, a Hungarikumok címmel időszaki kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a budapesti Vajdahunyadvárban.

Nagy István agrárminiszter a megnyitón kiemelte: a kiállítás megrendezésével a múzeum fontos küldetést vállalt magára. A tárlatot megtekintve a magyarok rácsodálkozhatnak arra, hogy mennyi értékünk van, és a külföldről érkezők is láthatják eredményeinket. „Nekünk, magyaroknak van hitünk, van hagyományunk és van kultúránk” - mondta, hangsúlyozva: erre a hármas egységre lehet építeni egy olyan jövőt, ami a 21. században is tartós marad. Hozzátette: ezen a hármas egységen az ékkövek a hungarikumok, amelyek nemzetünk legjavát tudják bemutatni. Kiemelte: a hungarikum mozgalom legnagyobb eredménye, hogy az emberek figyelmét ráirányítják arra, hogy mi az érték, hogy vegyék észre a körülöttük lévő értékeket. „Legyünk hát büszkék arra, hogy ily csodákra vagyunk képesek, ily értéket tudunk teremteni” – tette hozzá.

Estók János, a múzeum főigazgatója kiemelte: augusztus 20-án az államalapításra, Szent Istvánra emlékezünk, a kiállítás pedig azt mutatja be, hogy hogyan formálódtunk magyarrá. Ezalatt a bő ezer év alatt, hogyan formálódott lelkiségünk, gondolatiságunk, életvitelünk és az a szellemi és anyagi kultúra körülöttünk, amlynek mentén magyaroknak nevezzük magunkat. A hungarikumok azok, amelyek ezt az érzületet megtestesítik. A csaknem 90 hungarikum közül az agrárszférához, - a mezőgazdasági termelés mellett az életmódhoz, életvitelhez és az élelmiszeriparhoz - kapcsolódó több mint 50 hungarikumot emelték ki. A tárlat igazi összegzés, az gondolatiság ismerhető meg, ami ezekben a tárgyakban, hagyományokban, viseletekben, a lelkiség különböző megnyilvánulásaiban, beleértve a népmeséket is, jelen van. Kiemelte: a tárlaton megjelenő témákat ki is bontják, hiszen az elmúlt időszakban a Herendi Porcelánmanufaktúrával két időszakos kiállítást valósítottak meg közösen, tavasszal zárták a halasi csipkét bemutató tárlatot, őszi tárlatuk középpontjában pedig a Hortobágy áll, a hungarikumokat is megjelentetve.

A Büszkeségeink, a Hungarikumok című tárlat összegyűjtve mutatja meg a magyarság kincseit: nyelvünk, irodalmunk, tudományunk eredményeit, az egykori és mai lángelmék teljesítményeit. A kiállításon együtt vannak jelen a történelmi múlt a tudomány és a kultúra teljesítményei, a gasztronómia kiválóságai és a kreatív magyar elme találékonyságai. Az október közepéig látható tárlat kurátora Orosz Diána gyűjteményi főosztályvezető, a látvány Sárik Zsanett grafikus munkája.

Címlapfotó: Fekete István/AM

Máté-MetálPályázat Európa Kft.Agroforte GrainSzilágyi HűtőMizse-PlastDerula 05.28.Digitas Kft.Damisol Kft.Charlie HűtőNektárplastSamu GazdaboltRollspedDPMG Zrt.Agro NatúrtápErforg-AimMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőSteel ManufacturingMetall Kraft3commBorda Gépipari Kft.GB TradeBerek-VízTitan ContainersPolgári BankMAPEI 05.20.VC 999 05.28.Med-Plast
PRINT LAPOK