Élelmiszer
Kevés nyúlhúst eszünk
2023. November 06.
Méltatlanul mellőzik az egyik legegészségesebb fehérjeforrást a magyarok, holott a nyúlhús kiváló táplálkozás-élettani tulajdonságokkal bír – állítja a Nemzeti Agrárkamara és a Nyúl Terméktanács.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet törte meg. A NAK és a Nyúl Terméktanács piaci körképe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért el, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés. Igaz, a nyúlágazat Nyugat-Európában is válságba került.

Noha a hazai nyúlágazat dinamikusan fejlődő trendje az idén megtört, a nyugat-európai piacokon jelentkező nyúlhiány lehetőséget teremthet az ágazat hazai szereplőinek a piacszerzésre – derült ki körképből. Az első fél évben a magyarok 20 százalékos, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30 százalékos visszaesésről számoltak be. Ugyanakkor a nyugat-európai termelés csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt – a szükséges fejlesztéseket követően – a magyar nyúlágazat pótolhatja a két szervezet szerint.

Magyarországon hat tenyésztőszervezet biztosítja a genetikai alapot, és több mint ötven nagyüzemi nyúltelep foglalkozik nyúltenyésztéssel, 2022-ben összesen 10.335 tonna élőnyulat állítottak elő. A vágóüzemek szinte teljes egészében hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel, a két nagy vágóhíd az összes magyarországi termelés 99 százalékát adja.

A nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. A húsfélék közül a nyúlhús rendelkezik a legmagasabb fehérjetartalommal.

A nyúlhúsfogyasztás hazai népszerűsítése érdekében a Nyúl Terméktanács, valamint az Agrármarketing Centrum évek óta közösen folytatja országos kampányát azzal a céllal, hogy minél több magyar fogyasztó megismerje a nyúlhús előnyeit és elkészítésének változatos módjait.

GB TradeNektárplastPályázat Európa Kft.Agro NatúrtápTitan ContainersDerula 05.28.Polgári BankBorda Gépipari Kft.DPMG Zrt.Berek-VízSteel ManufacturingVC 999 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőRollsped3commMed-PlastSamu GazdaboltDamisol Kft.Erforg-AimMAPEI 05.20.Szilágyi HűtőDigitas Kft.Metall KraftAgroforte GrainHotel Hunor - törölhetőMáté-MetálMizse-PlastCharlie Hűtő
PRINT LAPOK