Állat
Két beruházás bő hatmilliárdból
2023. January 09.
A magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata az élelmiszeripar, amely keretében több mint négyezer vállalkozás 33 szakágazatba sorolva folytat termelést hazánkban.

A fejlesztések legújabbjai több mint hatmilliárd forintból valósultak meg: Hajdúszoboszlón és Nádudvaron, mindkét településen új, európai szinten is versenyképes sertéstelep épült meg a Nagisz Csoport beruházásában, a Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és uniós forrású támogatásnak köszönhetően.

A hajdúszoboszlói telep bővítésére mintegy 3,4 milliárd forintot fordított a Hage Zrt., amelyből megközelítőleg egymilliárd forint állt rendelkezésre támogatásként. Itt az ország egyik legnagyobb férőhellyel rendelkező, mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületű sertéstelepet építettek, amelyben 3.640 utónevelő és 8.640 hízlalda férőhelyet alakítottak ki. A létesítmény a mai kornak megfelelő technológiával készült: egyebek mellett automatizált szellőztetési és takarmánybehordó rendszerrel, valamint napelemekkel is felszerelt.

A nádudvari Büte telephelyen kialakított épület több mint 8.800 négyzetméter alapterületű, amelyre több mint 3,2 milliárd forintot fordított a Nagisz, ebből csaknem 1,3 milliárd forint volt a támogatás. A szintén modern technológiai kialakítású épületben egyebek mellett hat fiaztató termet, három kocaszállást, valamint egy egyedi kocaszállást, egy koca-süldő szállást és két csoportos tenyészkoca-süldőszállást is kialakítottak. Az új telep évente 1500 koca tartására és 50 ezer választott malac előállítására alkalmas.

Az ünnepélyes átadókon Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára arról is beszélt, hogy a hazai élelmiszeriparon belül a sertés húsfeldolgozás termelési értéke a harmadik legnagyobb. A foglalkoztatást és az értékesítést tekintve az élelmiszeripari teljesítmény 10 százalékát biztosítja, amely az export 13 százalékát teszi ki. Az államtitkár rendkívül fontosnak jelölte meg az ágazat támogatását, valamint a jelenlegi beruházásokat, majd hozzáfűzte: kimagasló eredmény, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben is újabb és újabb telepek épülnek, hiszen nemcsak a modern körülményeket és az élelmiszerbiztonságot garantálják, hanem munkahelyeket teremtenek és élelmiszert is biztosítanak az embereknek.


De-Ba Kft.Gordius InoxNektárplastStarfol PluszLani ÉpítőAtukavíz Kft.ColasMizseplastRugócenterDinaxHorizont GlobalLabornumKer-TészWiraxContiregQS 2000EndilineGalgóczi AutóTermo Kft.HunitechEtiveraSwisspartsAkvastop Hotel HunorCad-ServerEupackHerbamix
PRINT LAPOK