Növény
Kazahsztánnal erősítenénk
2023. September 08.
További együttműködési lehetőségek rejlenek a vetőmag-nemesítés és almatermesztés területén Kazahsztán és Magyarország között, melyeket meg szeretnénk erősíteni.

Ezt közölte Nagy István Asztanában, a kazah agrárminiszter helyettessel történt egyeztetésen. A magyar tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország vonatkozásában az agrárium kiemelt szerepet játszik. Emellett olyan együttműködések alakulnak ki a gazdaságaink között, amelyek rendkívül fontosak. A vetőmag-nemesítés és termesztés területén komoly együttműködés van kazah és magyar vállalkozások között.

Miniszterünk szerint a magyar növénygenetika kiválóan teljesít, éppen ezért ezen a területen szeretnénk az együttműködést magasabb szintre emelni. Magyar befektető révén egy korszerű vetőmag feldolgozó üzem épülhet annak érdekében, hogy segítsük az ottani növénytermesztést. Ezt a fejlesztést a magyar kormány is maximálisan támogatja. A hazai nemesítőknek is egy nagy kiugrási lehetősége lehet ez a folyamat Közép-Ázsiában. Ez a szándék illeszkedik ahhoz a kazah állásponthoz, hogy egymillió hektáron termeljenek kukoricát – közölte.

Nagy István beszélt arról is, hogy az almatermesztéshez kapcsolódóan is komoly partnerség alakulhat ki, melyet magasabb szintre kívánunk emelni. Az oktatás és a tudomány területén is vannak további lehetőségek az országaink között. A hallgatók és kutatók cseréjével tovább javíthatjuk a kapcsolatainkat. Szívesen bemutatjuk hazai tapasztalatainkat és a programjainkat Kazahsztánnak. A biztonságos élelmiszer-ellátás alapja az, hogy legyenek megfelelő szakemberek.


ElsóWirax Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőFarkas és TársaiTenzi Kft.TMKHotel Hunor - törölhetőModinvestVarga és Tsai Kft.Zambelli COLORFERR Kft.07.02.MAPEI 07.10.Lábatlan VasbetonSzentmihályi-gép Kft.SZTEVanessia 07.10.Bureau Veritas 07.10.CoolCleanMeva-huAlbaNord 07.10.Újvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.KrátkiLévay Stúdió 07.10.Kovács Imre e.v.
PRINT LAPOK