Sokan nem is gondolnák, de a kávé nemcsak az emberi szervezetre van jótékony hatással, - megfelelő mértékben fogyasztva természetesen - de a növények és a kertünk számára is igazi csodaszer. Tegyünk körülbelül 15 centiméter mélységben a talajba kávézaccot ültetéskor, így nemcsak tápanyagot juttatunk majd ki, de a gombák és a kórokozók megjelenését is hátráltathatjuk. Ha mindez nem lenne elég, természetesen a földhöz is hozzákeverhetjük még pluszban a kávézaccot.
A kávézacc miatt rendkívül jó minőségű savanyú föld keletkezhet, ami a legtöbb növényre jó hatással van.
A kávézacc tápanyagtartalma: foszfor, kálium, kalcium, magnézium, nitrogén, kén. Ezeken felül persze – bár csekély mennyiségben – koffeint is tartalmaz, ami pont ilyen kis adagban kedvezhet a növényeknek.
A kávézacc hatása nem csak a tápanyagaiban rejlik, hanem abban is, hogy nagyon jól magába szívja a nedvességet, így száraz területeken még inkább javasolt használni a zaccot.
Viszont pont emiatt a tulajdonsága miatt nem is használható minden növényre: a szárazságkedvelő növények például kifejezetten nem szeretik, így nem javasolt a kávézaccal keverni például a rozmaring, kaktusz, agave földjét.
A kávézacc mulcsnak is kitűnő, megakadályozza ugyanis a gyomosodást, és a talaj légáteresztő képességét is javítja. Nem árt azonban tudni, hogy a zacc finom textúrája miatt csak durvább talajtakarókkal kombinálva használható mulcsnak, önmagában alkalmazva ugyanis kiszáríthatja és tömörítheti a talajt, valamint elzárhatja előle a nedvességet. A jótékony hatás elérése érdekében rétegezzük a zaccot a durvább textúrájú mulcsokkal úgy, mint egy vékony réteg zaccra kerüljön egy vastagabb réteg darabosabb talajtakaró, és így tovább. A talaj szerkezete tehát sokat javulhat a kávézacctól és a benne lévő szerves anyagoktól, de oda kell figyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba. Műtrágya- vagy komposzt készítésekor maximum 25% legyen a kávézacc aránya. Mi inkább a 15-20%-ot javasoljuk.
A kávé, magas nitrogéntartalma miatt kitűnő tápanyag a növények, így a rózsák számára is. Emelett ha csak kis mértékben is, de képes megváltoztatni a talaj pH-ját, a kávézacc pedig javítja a talaj textúráját, valamint légáteresztő képességét, ezáltal pedig megfelelő közeget teremt a talajban élő giliszták számára, ráadásul a virágzást is segíti.
A meztelen csigák a kertek egyik legnagyobb ellenségei, a legtöbben számtalan módszert kipróbáltak már ellenük. Sokan nem tudják, de a kávézacc tökéletes eszköz lehet a kártevők elriasztására, mindössze annyit kell tennünk, hogy a növények köré szórunk egy tetemesebb mennyiséget. Ezzel a módszerrel több szempontból is jól járunk, hiszen mivel a meztelen csigák utálják a kávét, biztosan távol tarthatjuk őket a kerttől, emellett ez egy olcsó és organikus módszer, szemben a különböző vegyszerekkel.
A kávé nagyon jó partner lehet a különböző gombás megbetegedések elleni küzdelemben, köszönhetően savasabb kémhatásának. Szórjuk a talajra, illetve a növények köré, és a bomlás során olyan anyagokat szabadít majd fel, amelyek megvédik kertünket a gombáktól. Egy szó mint száz, az őrölt kávé kitűnő természetes penész- és gombaölő, tehát ha marad egy marékkal kávéfőzés után, akkor szórjuk azon növények köré, amelyek hajlamosak az ilyen megbetegedésekre.
A kávézacc, vagy akár a kávébab is tökéletes lehet a házi kedvencek távol tartására a kerttől. Szórjuk a kert, illetve a növények köré a kettő közül bármelyiket, de használjuk őket kombinálva is, az állatok ugyanis nem bírják a kávé szagát/illatát, így biztosan nem merészkednek majd a kertünk közelébe.
A kávézacc foszfort, káliumot, magnéziumot és rezet tartalmaz, így a komposztba téve kitűnően tudja biztosítani ezeket a tápayangokat a lebomlás során. Emellett mivel enyhén savas, és nitrogénben gazdag, elősegíti majd a növények erőteljes és egészséges növekedését. Mindössze arra figyeljünk oda, hogy mivel a kávé enyhén savas, érdemes olyan anyagot is a komposztba tennünk, amellyel a pH-t megfelelő szintre tudjuk hozni.
Ha véletlenül megfeledkeztünk a kávénkról, amely időközben kihűlt, és nincs kedvünk felmelegíteni, viszont vannak növényeink, vagy akár kertünk, akkor ne öntsük ki a megmaradt hideg kávét. A savasabb közeget kedvelő növények ugyanis meghálálják majd, ha meglocsoljuk vele őket, ráadásul plusz nitrogénhez is hozzájuthatnak, amely az erős és szép zöld szár kialakulásáért is felelős.