Élelmiszer
Kampány az élelmiszerbiztonságért
2024. July 08.
Becslések szerint percenként 44 – vagyis Európában éves szinten 23 millió – ember érintett élelmiszer-eredetű megbetegedésben, amelyek közül átlagosan mintegy 4.700 eset bizonyul végzetesnek.

Nem véletlen, hogy az élelmiszerek ára és íze mellett a biztonság a harmadik fő tényező, amit vásárláskor mérlegelnek a fogyasztók. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a fogyasztói tudatosság növelése érdekében „Safe2Eat” néven 18 országban indít átfogó kampányt, melybe Magyarország a Nébih szakmai támogatásával kapcsolódik be.

A szakemberek szerint a megbetegedések jelentős hányada a háztartások helytelen élelmiszerkezelési gyakorlataira vezethető vissza. Mindez megelőzhető lenne, ugyanakkor mivel az otthoni élelmiszer-kezelés jogszabályokkal nem befolyásolható, ezért a fogyasztói tudatosság kialakulását segítő szemléletformálás lenne célravezető.

Mindez hangsúlyosan megjelenik az EU tizennyolc országában induló „Safe2Eat” kampányban, amellyel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az európai lakosság élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosságát szeretné előmozdítani. A 2024-ben többek között Románia, Csehország, Görögország, valamint Ausztria veszt részt a kampányban. Magyarországon az EFSA fő partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Dönthessenek magabiztosan a fogyasztók
Az EFSA 2023-as kutatása szerint az európaiak mintegy 70%-a érdeklődik az élelmiszerbiztonság iránt. Ugyanakkor körülbelül 60%-uk túlságosan szakmainak és nehezen érthetőnek találja az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos információkat. Épp ezért az új kampány egyértelműen, pontosan és érthetően szeretné közvetíteni az élelmiszerek mögött álló tudományt. Legfőbb célja az, hogy a fogyasztók a mindennapi választásaik során a biztonságot és az egészséget szem előtt tartva, minél átgondoltabb döntéseket tudjanak hozni az élelmiszer-fogyasztásuk kapcsán.

A kampány fontos témái közé tartoznak az élelmiszer-eredetű megbetegedések, a megfelelő élelmiszer-kezelési technikák, az élelmiszerjelölés olvasásának fontossága, vagy az élelmiszerhulladék-csökkentési gyakorlatok előmozdítása. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az étrend-kiegészítők biztonságossága mellett azt is hangsúlyozzák, hogy mindig fontos tisztában lenni az élelmiszereken feltüntetett, egészségre vonatkozó állítások tudományos hátterével.  Hasznos, ha a fogyasztók ismerik az élelmiszer-adalékanyagokat, az új élelmiszerek biztonságosságát, valamint az élelmiszer-allergének jelenlétét is.

Kapcsolat az étel és a tudomány között

„Az európai fogyasztók az ár, az íz, a fenntarthatóság vagy az élelmiszer eredete alapján nap mint nap döntenek arról, hogy mit vásárolnak és mit esznek. Az EU szigorú élelmiszerbiztonsági előírásainak köszönhetően mindig biztosak lehetnek abban, hogy a megvásárolt és elfogyasztott élelmiszerek biztonságosak. A #Safe2EatEU kampány segíti a fogyasztókat, hogy magabiztosan hozhassák meg az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseiket; ehhez pedig az szükséges, hogy értsék a kapcsolatot az élelmiszerbiztonság tudománya és az asztalra kerülő ételek között” – mondta Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója.


DPMG Zrt.Agroforte GrainHotel Hunor - törölhetőForest PowerGB-TradeMed-PlastModinvestMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDigitasNektárplastCad-ServerNRG Services Kft. 07.29.Berek-VízCharlie HűtőPályázat Európa 08.01.Erforg-AimNanosegment 09.08.Kovács ImreMizse-PlastOtis Bt.MEVA-HUIlinoxBorda Gépipari Kft.IsterraSizolev 07.25.Magyar PékségLévay StúdióAboszol 08.01.
PRINT LAPOK