Élelmiszer
Kampány a sertéshús-fogyasztásért
2022. February 16.
A farsangi ünnepkörhöz kapcsolódva az idén is népszerűsíti a sertéshús fogyasztását Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete.

A nagyböjt kezdetéig tartó kampány célja, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a sertéshús és azon belül a prémium magyar fajta, a mangalica vásárlásának fontosságára.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, a világpiaci változások nehéz helyzetbe hozták a sertéságazatot is, hiszen az alacsony felvásárlási árak magas költségekkel párosulnak. Ebben a helyzetben az agrárminisztérium célja, hogy az állattartók életképességét, és versenyképességét javítsa, likviditási helyzetét támogassa. A kormányzat ezért integrált módon, több beavatkozási ponton tett intézkedéseket a termékpálya hatékony működési feltételeinek biztosítása érdekében. Ezek az állatjóléti támogatások, a kártalanítások, a krízisbiztosítási rendszer bevezetése minden ágazat, közöttük a sertéságazat számára is, továbbá a 2020. évi egyszeri válságtámogatások és a támogatott hitelkonstrukciók.

A hazai forrásból megvalósuló állatjóléti támogatások biztosítják, hogy az állatokat jó körülmények között, kiváló takarmányozási és tartási feltételek mellett neveljék fel, valamint kiszámítható forrást jelentenek a sertéstartó gazdák számára. 2021 decemberében a kormányzat egy 100%-ban kamat- és költségtámogatott hitelprogramot vezetett be, február végéig pedig újra lehet jelentkezni a mezőgazdasági szereplőknek a krízisbiztosítási rendszer által nyújtott programba is. (Erről külön cikkben olvashatnak. A szerk.)

Az elmúlt években a kampányoknak is köszönhetően a sertéshúst vissza tudták helyezni a magyar családok asztalára, annak méltó, tradicionális helyére – közölte Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára – hiszen az egy főre jutó fogyasztás már meghaladja a 33 kg/év mennyiséget. Az ágazat szereplőinek támogatásán felül az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrum megvalósításában minden évben marketing kampányokat is támogat a sertéságazatban, mintegy 200 millió forint értékben, annak érdekében, hogy ösztönözze a belföldi sertéshús fogyasztást és növelje a fogyasztók tudatosságát a vásárlások során.

A magyar sertéshús továbbra is biztonságos, fogyasztása a beltartalmi értékei miatt különösen fontos – hangzott el a tájékoztatón –, a farsangi sertéskampányban külön felhívják a figyelmet a prémium minőségű mangalicahús kiváló élettani hatásaira is.


Szilágyi HűtőPályázat Európa Kft.Agro NatúrtápCharlie HűtőMetall KraftErforg-AimHotel Hunor - törölhetőDigitas Kft.GB Trade3commDPMG Zrt.Polgári BankMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgroforte GrainBerek-VízNektárplastSteel ManufacturingDamisol Kft.Borda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Med-PlastSamu GazdaboltMáté-MetálDerula 05.28.Mizse-PlastTitan ContainersRollspedVC 999 05.28.
PRINT LAPOK