Gép
Jöhet a drónos permetezés
2022. February 14.
A légi növényvédelmi tevékenység eddigi, hagyományos formája a zárt kabinú légi járművekkel (helikopter, merevszárnyú repülőgép) történő permetezés volt. A jövőben drónokat is bevethetnek erre a célra.

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával az Agrárminisztérium az Innovációs és Technológiai Minisztériummal karöltve megalkotta növényvédő szerek drónokkal történő kijuttatásának jogszabályi környezetét, elősegítve ezzel, hogy az új, pontosabb és célzottabb kijuttatást lehetővé tevő légi permetezési technológia a magyar gazdák rendelkezésére állhasson.

A légi növényvédelmi tevékenység hagyományos zárt kabinú légi járművekkel (helikopter, merevszárnyú repülőgép) eddig is elérhető volt  a magyar gazdák számára  az EU által megadott keretek közt. A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet megjelenésével immár kialakították a drónos permetezés jogszabályi feltételeit, amelyek egyaránt szolgálják a gazdálkodók és a piac érdekeit, szem előtt tartva a fogyasztók jogos élelmiszerbiztonsági elvárásait és az agrárkörnyezet fenntartható védelmét.

A Digitális Jólét Program (DJP) koordinációjában működő Magyarországi Drón Koalíció (MDK) a megalakulását követően, mint témaspecifikus együttműködési fórum is aktívan támogatta jogalkotási folyamatot és közvetítette az MDK tagjainak, szakmai szervezeteinek ajánlásait.

A jogszabály módosítással megteremtették a légi permetezések pilóta nélküli légi járművekkel (drónokkal) történő elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásait.

Ennek megfelelően a drónokkal történő légi permetezés, a pilóta nélküli légijárművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartásában szereplő személy által, pilóta nélküli légi járművel történő kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerrel, a hagyományos légi permetezésnél már korábban „megszokott” adminisztrációs feltételrendszer mellett áll majd a növénytermesztők rendelkezésére és segítségére.


Derula 05.28.Steel ManufacturingVC 999 05.28.DPMG Zrt.RollspedMizse-PlastNektárplastDamisol Kft.3commBerek-VízMáté-MetálMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgro NatúrtápErforg-AimCharlie HűtőPolgári BankSzilágyi HűtőPályázat Európa Kft.Titan ContainersHotel Hunor - törölhetőMAPEI 05.20.GB TradeMed-PlastBorda Gépipari Kft.Digitas Kft.Samu GazdaboltMetall KraftAgroforte Grain
PRINT LAPOK