Növény
Jó szilvatermést várnak Moldovában
2022. September 25.
A fagyok és a szárazság által jellemzett kihívásokkal teli szezon ellenére a moldovai termelők várhatóan több mint 70.000 tonna szilvát fognak betakarítani. A nagy mennyiségű szállítás a 34. héttől kezdődött a Stanley és a President fajtákkal.

A NAK honlapján megjelent információ szerint a 2022-es betakarításból származó moldovai korai szilva első szállítmányait júliusban exportálták. Több mint 3.400 tonna szilva jutott el a világ tizenegy országába, így például Németországba, Ausztriába, Lengyelországba, Hollandiába, Romániába és Oroszországba.

Idén jó szilvatermésünk lesz az öntözésnek és a fejlett termelési technológiáknak köszönhetően. A Stanley szilvából körülbelül 400 tonnát fognak betakarítani. Folyamatban van a GlobalG.A.P. minősítés megszerzése, ami új exportlehetőségeket fog megnyitni – közölte Ion Bajereanu, a Vilora-VS Kft. operatív igazgatója, a Moldovai Gyümölcstermelők és -exportőrök Szövetségének tagja.

Az elmúlt években a moldovai gyümölcsök sikeresen léptek be új piacokra. 2021-ben Moldova több mint 52 ezer tonna szilvát exportált, amelynek fele az EU piacára került. Idén egy évre 15 ezerről 40 ezer tonnára emelték az EU-ban vámmentesen forgalmazható moldovai szilva mennyiségét.

Bár Moldovában több mint egy tucat szilvafajtát termesztenek, a Stanley, a Kabardinca, a Lepotica és a President a legnépszerűbb exportfajták. A legnagyobb mennyiségű moldovai szilva augusztustól novemberig áll rendelkezésre.


 

Akvastop Cad-ServerHotel HunorHunitechSzilvási GroupDinaxColasHunlandSwisspartsHerbamixWiraxStarfol PluszEtiveraTermo Kft.De-Ba Kft.Ker-TészKaszás OltványGordius InoxQS 2000Horizont GlobalContiregMizseplastElső Beton bannerNektárplastLabornumEndilineEupackLani Építő
PRINT LAPOK