Gép
Jelentősen nőtt a gépbeszerzés
2022. September 20.
Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket idén az első fél évben, ami 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ez derül ki az Agrárközgazdasági Intézet az MTI-nek eljuttatott első féléves statisztikai jelentéséből. Alkatrészekre az első hat hónapban 42,5 milliárd forintot fordítottak a gazdák, ami 22 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 62 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 38 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek.

Az intézet szerint technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban, a mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat. Tavaly a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot, ami rekordot jelentett. A további fejlesztéseket a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint a környezeti, illetve klimatikus kihívások kényszerítik ki.

A beruházások megvalósítását az elérhető támogatások is segítik. A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra átállást segítő pályázatnak; ennek megfelelően jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, például a traktorok, kombájnok, permetezők iránt.

Sajnálatos tény, hogy a gép- és alkatrészellátás területén egyaránt folyamatos bizonytalanság tapasztalható, ami nehezíti a beruházások tervezését és a fejlesztéseket. Az éven belüli többszöri gyártói áremelések és a szállítási határidők kiszámíthatatlansága okozza a legnagyobb problémát. A kiszámíthatatlanságot az ukrajnai helyzet tovább nehezíti, ezért a beruházásoknál nagyon előre kell gondolkodni.

Az adatok gyűjtése teljes körű volt, a jelentés 170 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási beszámolója alapján készült.


GB TradeMed-PlastMizse-PlastErforg-AimDamisol Kft.Agroforte GrainDerula 05.28.Titan ContainersMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSteel ManufacturingMAPEI 05.20.Pályázat Európa Kft.Hotel Hunor - törölhetőDPMG Zrt.Berek-VízSzilágyi HűtőVC 999 05.28.Digitas Kft.NektárplastMáté-MetálCharlie HűtőMetall KraftSamu GazdaboltPolgári BankRollspedBorda Gépipari Kft.Agro Natúrtáp3comm
PRINT LAPOK