Élelmiszer
Ismét ellenőrzik az élelmiszereket
2024. March 16.
A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik.

Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára közlése szerint az akció időzítésének és tematikájának célja, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelő élelmiszerbiztonság és - minőség a családok számára. A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik a március elsejétől április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

Az államtitkár ismertette, hogy a minél szélesebb körű felderítés érdekében a hatóság élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben is végez majd ellenőrzéseket. Az előállítás kapcsán ‒ az általános ellenőrzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomonkövetésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők. A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd.


Med-PlastBorda Gépipari Kft.Máté-MetálTitan ContainersSteel ManufacturingAgroforte GrainAgro NatúrtápErforg-AimDPMG Zrt.VC 999 05.28.RollspedCharlie HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPolgári BankDamisol Kft.Digitas Kft.MAPEI 05.20.Berek-VízPályázat Európa Kft.3commHotel Hunor - törölhetőSamu GazdaboltMizse-PlastNektárplastGB TradeDerula 05.28.Szilágyi HűtőMetall Kraft
PRINT LAPOK