Köztér
Irány Afrika!
2024. March 21.
Három afrikai országba, Kenyába, Csádba és Ugandába látogatott el a hét végén Nagy István agrárminiszter az agrárdiplomáciai kapcsolatok fejlesztése és az együttműködések bővítése jegyében.

Az afrikai élelmezésbiztonság megerősítését segíti az Agrárminisztérium finanszírozásával megvalósult mintafarm Kenyában – jelentette ki a projekt átadóján miniszterünk, aki a kenyai mezőgazdasági és állattartásért felelős miniszterrel közösen adta át azt a mintafarmot, amely az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg. Nagy István szerint az elmúlt évek válságai megmutatták, mennyire fontos, hogy birtokában legyünk azon képességeknek, melyekkel magunk is elő tudjuk állítani a kiváló minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszert, hogy minél kevésbé függjünk a nagy élelmiszertermelő országoktól és a multinacionális kereskedő cégektől. Ez a projekt ezen célok megvalósulását szolgálja. A beruházás keretében Mwea településen vetőmag tesztelésére és termesztéstechnológiák megvalósítására kerül sor. A program részét többek között a kukorica, a cirok, a paradicsom és a zöldborsó termesztése képezik. A szaktudás, a kiváló magyar agrárszakemberek tapasztalata, valamint a világszínvonalú magyar vetőmagok segítséget jelenthetnek abban, hogy fokozni tudjuk a kenyai családok egészséges élelmiszerrel történő ellátását – vélekedett.

Nagy István Salim Mvurya bányászatért, kék gazdaságért és tengerészeti ügyekért felelős tárcavezetővel és Zacharia Mwangi Njeruval vízügyi, szanitációért és öntözésért felelős miniszterrel is tárgyalt. Miniszterünk szerint Afrika a lehetőségek országa hazánk számára az agrárium területén. Kifejtette, korábban azt hittük, hogy a tengerek kimeríthetetlen forrással rendelkeznek, de ez nem így van, éppen ezért kell egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az akvakultúrális ágazat fejlesztésére.

Hazánk számára három komoly lehetőség is adódik a Kenyával történő együttműködésben. Egyrészről mintafarm projektet valósítunk meg, másrészt a halgazdálkodást is tovább lehet fejleszteni, harmadrészt az oktatási és tudományos együttműködés területén is lehet még mélyíteni kapcsolatainkat.

Még 2020-ban írt alá hazánk megállapodást Kenyával egy kötött segélyhitel programról, melynek keretében Magyarország mások mellett halgazdálkodási projektek megvalósítását támogatja. Reményeink szerint ezek a beruházások csak az első lépések, melyeket még további fejlesztések követhetnek.

A magyar tárcavezető nap folyamán vízgazdálkodási kérdésekről is egyeztetett. Kiemelte: az élelmezésbiztonság megerősítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több öntözésfejlesztéssel kapcsolatos beruházás valósuljon meg. Hazánk ebben a tekintetben kész megosztani tudását és tapasztalatait az afrikai partnereivel. Példaként említette az aszály elleni küzdelemben már bizonyított VízŐr technológiát, amely segít a talajoknak a klímaváltozás negatív hatásait kiküszöbölni, kevesebb öntözés mellett. A hatékonyság növelésére is felhívta a figyelmet, képesnek kell lenni ugyanis ugyanannyi vízzel nagyobb területen eredményesen öntözni. Magyarország a tudásátadás területén ösztöndíj programokkal és tudományos együttműködésekkel is szeretné elérni, hogy a két ország agrárkapcsolatai egy magasabb szintre lépjenek.

Uganda
Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás megkötése tovább erősítheti hazánk agrárkapcsolatait Ugandával és megnyithatja az utat a befektetők előtt az afrikai országban – közölte Nagy István, aki Bright Kanyontore Rwamirama állattenyésztésért felelős államminiszterrel egyeztetett Kampalában.

A agrártárcánk vezetője a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Uganda komoly lehetőségeket kínál a magyar agrárium és vállalkozások számára. Az afrikai ország banán, kávé és kakaó termesztése a világ élvonalába tartozik, a feldolgozóipart azonban tovább kell fejleszteni. A növekvő népesség miatt pedig a mezőgazdaság termelési hatékonyságát is javítani szükséges. Hazánk éppen ezért kész tapasztalatait megosztani partnerével. Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás aláírása pedig Magyarország és Uganda között ezt a folyamatot erősítheti.

Miniszterünk arról is beszélt, hogy korábban félbemaradt egy akvakultúrális projekt, amelyet mindenféleképpen szeretnének befejezni. Emellett pedig további lépéseket szeretnének tenni a tudományos és oktatási együttműködések területén, melyekből mindkét ország profitálhat, ezért a Kyambogo Egyetem rektorával felsőoktatási kérdésekről egyeztetett. Az oktatási intézménnyel már sikeres agrár szaktanácsadó tréningeket valósított meg Magyarország. A képzések azért voltak eredményesek, mert ugandai és magyar szakemberek egyaránt részt vettek az oktatásban. A program a tudásátadást, a családi kisgazdaságok élhetővé tételét és jövedelmének növelését, a vidéken megmaradás támogatását, az agrár-biológiai sokféleség fenntartását és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentését is magában foglalta. Nagy István szerint további hangsúlyt kell fektetni közös kurzusok és PhD képzések indítására, a hallgatói ösztöndíjak támogatására és a szakemberek cseréjére is. A klímaváltozás egyre nagyobb kihívásokat jelent a világ számára, ezért hazánk szeretné megismeri az afrikai ország tapasztalatait, hogy megfelelő tudományos és gyakorlati válaszokat tudjunk adni a szélsőséges időjárás okozta nehézségekre. Ehhez jó alapot kínálhatnak a tudományos együttműködések is.

Csád
Agrár szaktanácsadási programmal, mintafarmmal és felsőoktatási együttműködésekkel segítené hazánk Csád mezőgazdaságát és stabilitását - jelentette ki Nagy István tárcavezető, aki Keda Ballah mezőgazdasági termelési miniszterrel tárgyalt N’Djamenaban.

Miniszterünk szerint fontos, hogy Csádban stabilitás és kiszámíthatóság legyen. Hazánk éppen ezért több területen is szeretne segítséget nyújtani a közép-afrikai országnak. Az egészségügyet, az agrárium fejlesztését és az oktatási együttműködések megerősítését említette meg példaként. Hazánk kész egy mintafarmot létrehozni a térségben, ahol az öntözésfejlesztési technológiákat lehet bemutatni és a vetőmagokkal is lehet kísérleteket folytatni. Partnere figyelmébe ajánlotta a magyar öntözésfejlesztési technológiákat, melyek révén csökkenteni lehet a párolgást, és a talajban jobban meg lehet tartani a vizet, így még eredményesebben lehet gazdálkodni. A térség stabilitásának fenntartásában kulcsszerep hárul Csádra, éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az élelmezésbiztonságra is. Magyarország kész egy Ugandához hasonló agrár szaktanácsadási rendszert is elindítani az országban, amely tovább növelné az agrár szaktudást.

Nagy István az oktatási együttműködések szorosabbra fűzését is felajánlotta. Ennek értelmében hazánk támogatná a diákok cseréjét és a tudásátadás megkönnyítését a két ország között. Példaként említette a hazánk közreműködésével működő FAO agrárösztöndíj programot és a Stipendium Hungaricumot.

Címlapfotó: A kenyai mintafarmon (AM)

Atukavíz2Agroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSzilágyi HűtőDerulaVC 999 05.02.Cincilla2Atukavíz1 05.01.-igGordius Solution tenderIvóvíz6Agro NatúrtápHajdú László diófa banner - törölhetőPályázat Európa Kft.CincillaGyümölcsgépAtukavíz3Formula GPHorváth és HuszárCharlie HűtőMagyar Pékség Kft.DPMG Zrt.Szalkai és TársaFórum Plussz Kft,Orbán KályhaAgrologica 04.17.Hotel Hunor - törölhetőMáté Metál 04.17.Szamos Ablak
PRINT LAPOK