Gép
Innovatív talajművelő
2022. March 21.
A technológiai forradalom időszakát éljük szabályozási, környezetvédelmi, piaci oldalról egyaránt. A gazdaságos termeléshez időről időre jó megoldásokat, akár mindenki által elérhető megoldásokat kell találnunk, különben lemaradunk.

Feldman Zsolt fogalmazott így egy mórichidai rendezvényen, a TERRASYST talajművelő gép bemutatása alkalmából rendezett szakmai tanácskozáson. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a manapság szinte minden területen elvárt újítással kapcsolatban úgy fogalmazott: az innováció gyakran szó szerint, annak legnemesebb értelmében földhözragadt megoldásokat jelent. Az agrárinnováció egyrészről a digitális technológiát, vagy a precíziós gazdálkodást jelenti, másrészt létezik egy másik ága: a józan paraszti ész és a technológia ötvözete, mint amilyen a most bemutatott talajművelő eszköz is.

Az Európai Innovációs Partnerség révén, 13 milliárd forint keretből több mint 70 projektet támogatnak, ezek egyike a mérnök-biológus Enying Tibor újítása. Feldman Zsolt örömtelinek nevezte, hogy a támogatott elképzelések majdnem fele a talajjal kapcsolatos innovatív megoldásokkal foglalkozik. A tavaly december végére elkészült és az uniónak benyújtott KAP Stratégiai Terv sok olyan új elemet tartalmaz, amely az innovációt szolgálja – tette hozzá. A Vidékfejlesztési Program e célra fordítható keretét a szaktárca szeretné megduplázni, így a képzésre, tudásátadásra, tájékoztatásra a korábbiaknál több forrás jutna, ezzel is segítve a gazdálkodókat, hogy az új, például zöld elvárásoknak, a gazdaságosabb termelés igényének minél könnyebben meg tudjanak felelni.

A TERRASYST talajművelő gép prototípusát feltalálója, Enying Tibor mutatta be, találmánya egyszerre négy technológiai műveletet is kivált, így gazdaságossági, ráfordítási szempontból sem elhanyagolható újítást takar A mérnökember az eszköz kitalálása során a talajerrózió megakadályozására, a környezetvédelemre és a költséghatékonyabb termelés igényére igyekezett megoldást találni. A gép egy menetben, 40 centiméter mélyen megszünteti a talaj tömörödöttségét, lazítja azt. A szükséges mélységben műtrágyát juttat a talajba, emellett mechanikus gyomirtást végez, az esővíz pedig könnyen behatol a felszín alá. Mindeközben a talaj rétegrendje nem változik. A gazdálkodók szempontjából jelentős továbbá, hogy a talaj-előkészítés egy menetben elvégezhető, ezáltal jelentős üzemanyag megtakarítás érhető el.

fotó: Agrárminisztérium, Pelsőczy Csaba

SwisspartsCad-ServerGordius InoxHorizont GlobalElső Beton bannerLani ÉpítőWiraxHunitechDe-Ba Kft.DinaxSzilvási GroupEtiveraTermo Kft.Akvastop LabornumKer-TészHunlandEndilineHerbamixKaszás OltványEupackNektárplastMizseplastStarfol PluszHotel HunorColasContiregQS 2000
PRINT LAPOK