Gép
Innováció a mezőgazdaságban
2021. December 10.
A magyar agrárium csak abban az esetben tud versenyképes maradni nemzetközi viszonylatban is, ha mielőbb átveszi az innovatív technológiákat, és azokat a hazai gazdák is elkezdik széles körben alkalmazni.

Nagy István agrárminiszter vélekedett így egy konferencián, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaság digitalizációja nem csupán kényelmi vagy hatékonyabb munkaszervezési célokat szolgál, hanem globális szinten új versenyhelyzetet is teremt. Céljaink eléréséhez azonban nem elegendő csupán a jelenleg működő digitális vívmányok átvétele, szükség van arra is, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő technológiai eszközök, továbbá a használatukhoz elengedhetetlen kompetenciák. A miniszter ezért tartja fontosnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara TechLab programját, mely 2019-es alapítása óta több mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztésében segédkezett, melyekből számos kézzelfogható, a szektor számára új szolgáltatás, megoldás jött létre.

2019 augusztusában fogadták el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját, amely az ágazat felkészítésének első mérföldkövének tekinthető. Jelenleg az élelmiszeriparra vonatkozó hasonló célú stratégia készül. 2021. július 26-tól lehetett benyújtani a támogatási kérelmeket a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatására, e célra 100 milliárd forint áll a gazdák rendelkezésre. A kiírás hatalmas érdeklődés mellett zárult november 19-én: több mint 2900 pályázat érkezett be, 212 milliárd forint értékben.

Fontos ugyanakkor, hogy a precíziós eszközök, mint a drónok, a szenzorok és felhő szolgáltatások csak akkor működnek jól, ha a mögöttük lévő gazdák értik a használatukat. Ezért minden olyan kezdeményezés, amely a legújabb technológiáknak a termelésbe való átültetését, a felhasználói oldal számára emészthetőbb, könnyebben integrálhatóbb megoldások kifejlesztését célozza, kiemelt jelentőséggel rendelkezik.

Szilvási GroupContiregMizseplastEupackHorizont GlobalQS 2000Starfol PluszEtiveraWiraxHotel HunorAkvastop HunlandElső Beton bannerDinaxEndilineHunitechLani ÉpítőSwisspartsKer-TészKaszás OltványDe-Ba Kft.Gordius InoxCad-ServerTermo Kft.NektárplastColasLabornumHerbamix
PRINT LAPOK