Pályázatok
Indul a pályázati hullám
2024. February 29.
Az idén megjelenő első vidékfejlesztési pályázati felhívások tervezetei már megismerhetőek és véleményezhetőek az Agrárminisztérium KAP-tematikus oldalán. Ezeket érdemes figyelemmel kísérni, hogy minél jobb pályázatokat nyújthassanak be a gazdálkodók.

A Növénydoktor Kft. által szervezett I. Gazda Információs Napon, Gödöllőn Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a 2022-ben tapasztalt aszály, az orosz-ukrán háború okozta problémák és gabonapiaci nehézségek gazdálkodók bevételeire gyakorolt negatív hatása felértékelte a finanszírozási eszközök szerepét és jelentőségét. Ezek között a támogatások és a hitelfinanszírozás egyaránt megtalálható.

Tavaly összesen 1.400 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, az idei év első két hónapjában pedig újabb 82 milliárd forintnyi forrás érkezett meg mintegy 42 ezer agrárvállalkozáshoz. Ez sok gazdaság számára jelentette a talpon maradás lehetőségét. Várhatóan hektáronként 139 euró a végösszege a tavalyi kérelmekkel igényelt alaptámogatásnak, 61 euró lesz az Agro-ökológiai Programban egy hektárra jutó támogatás, 82 euró/hektár jut jelenlegi állás szerint az újraelosztó támogatás keretei között az első 10 hektár után és 45,5 euró/hektár a 10 és 150 hektár közötti területekhez kapcsolódva.

Elindult a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei közötti, 2.900 milliárd forint keretösszegű, új agrár- és vidékfejlesztési támogatás pályázatainak meghirdetési folyamata. Ezek a felhívások megtekinthetőek az Agrárminisztérium KAP-tematikus oldalán.

Azért, hogy ezt az összeget minél hatékonyabban használják fel, kiemelt értékelési szempont lesz az értékesítési biztonság bemutatása - a termelői együttműködés, a tartós beszállítói kapcsolat megléte -, a pénzügyi megalapozottság, a hozzáadott érték növelés és a digitális tartalom.

Mint már volt szó róla, a kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön beruházási felhívások előkészítésén dolgozik az agrártárca, amely garantálja a kisebb gazdaságok fejlesztési szükségleteihez szükséges forrásokhoz való hozzáférést. Jelentős segítség a gazdálkodóknak, hogy tervezik a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamatköltségek elszámolhatóságát vagy például megteremtik a - keretek közötti - biztosítékmentes előlegfinanszírozás lehetőségét.

Feldman Zsolt szerint az átalakult és nehezebbé vált piaci viszonyok miatt tudatos döntésekre van szükség. Ha valaki hagyományos, megszokott szántóföldi terménypiacra történő értékesítésben és intenzív termelésben gondolkodik, azt csak kifejezetten hatékonyan, az inputanyagokkal való tudatos gazdálkodással és a technológiai fegyelem szigorú betartásával szabad végeznie. Rosszabb minőségű területeken pedig alacsonyabb inputköltséggel járó, kevéssé intenzív termesztési technológiák alkalmazásával lehet csak termelni, ha eredményt és nem veszteséget szeretne elérni a gazdálkodó.


Magyar Pékség Kft.CincillaCincilla2Ivóvíz6Pályázat Európa Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőGordius Solution tenderCharlie HűtőDerulaAtukavíz3Agroforte GrainAtukavíz1 05.01.-igHotel Hunor - törölhetőDPMG Zrt.VC 999 05.02.Szalkai és TársaGyümölcsgépAtukavíz2Formula GPSzilágyi HűtőAgrologica 04.17.Máté Metál 04.17.Horváth és HuszárOrbán KályhaAgro NatúrtápFórum Plussz Kft,Szamos AblakHajdú László diófa banner - törölhető
PRINT LAPOK