Pályázatok
Hungarikumok népszerűsítésére pályázhatnak
2022. January 12.
Már tíz éves a hungarikum törvény. A termékek népszerűsítésére az idén is lehet pályázni, három célterületen 930 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre, ugyanúgy, mint tavaly. Január 17-tól lehet regisztrálni.

Az a cél, hogy támogassák a hungarikumok és a nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését és gondozását – fogalmazott Nagy István agrárminiszter, aki szerint az értékfeltárás kiterjesztése a Kárpát-medencére a nemzetegyesítés egyik eszköze.

Az értékgyűjtésnek köszönhetően 82 hungarikum, 138 kiemelkedő nemzeti érték, 1100-nál is több települési és tájegységi értéktár, mintegy 10 ezer települési érték, 19 megyei értéktár és megközelítően 2 ezer megyei érték szerepel a nyilvántartásokban. A külhoni nemzetrész értéktárakban több száz érték található.

Ami a pályázatot illeti: az első célterületen 840 millió forint keretösszeg áll a hazai és a külhoni jelentkezők rendelkezésére nyomtatott és elektronikus kiadványok, továbbá filmek készítésére, illetve bemutató terek kialakítására, rendezvények megvalósítására. A pályázaton egymillió és négymillió forint közötti összeg nyerhető el.

A második célterületen a keretösszeg 75 millió forint, itt pályázni lehet az identitást erősítő vetélkedők szervezésére,  általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákok részvételével. A pályázattal elnyerhető támogatás összege egymilliótól hárommillió forintig terjedhet.

A harmadik célterületet, a „Hagyomány a divatban - viselet másként” néven már hatodik alkalommal hirdették meg, 15 millió forint áll rendelkezésre. A Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának és a népi kézműves értékek megőrzésére és népszerűsítésére 250 ezer és 500 ezer forint közötti támogatásra lehet pályázni.

Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatásra a pályázati felületet január 17-én délben nyitják meg, ekkortól lehet regisztrálni, kitölteni a pályázati adatlapokat, feltölteni a mellékleteket. A pályázatok véglegesítésére február 2-án reggel 8 órától lesz lehetőség.

A hungarikumok pályázat népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt évben a rendelkezésre álló keretből 341 pályázót támogattak a benyújtott mintegy ezer kérelemből. A több mint három milliárd forint támogatási igény duplája volt a megelőző évinek.

Berek-VízErforg-AimGB TradeAgro NatúrtápRollspedPályázat Európa Kft.VC 999 05.28.Metall KraftMizse-PlastDerula 05.28.Titan ContainersDamisol Kft.DPMG Zrt.Charlie HűtőDigitas Kft.Steel ManufacturingMáté-MetálNektárplastAgroforte GrainSamu GazdaboltMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőBorda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Polgári BankSzilágyi Hűtő3commMed-Plast
PRINT LAPOK