Köztér
Hungarikum és identitás
2022. June 14.
Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság az elmúlt tíz évben 6,4 milliárd forint támogatást nyújtott több mint 2600 kedvezményezettnek közös értékeink bemutatására és megőrzésére.

Nyíregyházán az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékeiről szóló kisfilm bemutatóján a tárcavezető hangsúlyozta, a tíz esztendővel ezelőtt elfogadott, hungarikumokról szóló törvényben meghatározott Nemzeti Értékpiramis lehetővé teszi, hogy egy időben fordítsunk figyelmet helyi, tájegységi, megyei értékeinkre és nemzeti sajátosságainkra. Hozzátette, a hungarikum mozgalom ma már a magyar életmódot is védő, a multikulturalizmus hatásainak mérséklésére szolgáló eszköz, erősíti a kötődés kultúráját és a nemzeti identitásunkat is.

Nagy István közölte: jelenleg 83 érték szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, a Magyar Értéktárban pedig 142 kiemelkedő nemzeti érték található. A Kárpát-medencei hungarikum mozgalom eredményeként pedig a több mint 1.200 települési, tájegységi és megyei értéktárban megközelítőleg 10.000 települési értéket gyűjtöttek össze a saját értékeik felé forduló helyi közösségek, amelyek száma folyamatosan bővül.

A szakminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a hungarikum pályázatokkal a hovatartozás kérdésében a társadalom szöveteinek elmélyítésére, identitásunk ellenállóképességének, a kötődés kultúrájának megerősítésére törekszünk. Szerinte az ilyen kisfilmek, kiadványok és rendezvények azért fontosak, mert nemcsak népszerűsítik, de újra a mindennapjaink részévé teszik nemzeti értékeinket. A miniszter a bemutatón köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek nemzeti örökségünk megőrzésében.

fotó: Pelsőczy Csaba

Samu GazdaboltGB TradeNektárplastPolgári BankMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMAPEI 05.20.Agroforte GrainBerek-VízRollspedMetall KraftPályázat Európa Kft.VC 999 05.28.Máté-MetálSteel ManufacturingMizse-Plast3commCharlie HűtőMed-PlastAgro NatúrtápBorda Gépipari Kft.Derula 05.28.Titan ContainersDPMG Zrt.Damisol Kft.Szilágyi HűtőDigitas Kft.Erforg-AimHotel Hunor - törölhető
PRINT LAPOK