Az idén korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja. Magyarországon jelenleg 1.731 termelő foglalkozik ennek a gyümölcsnek a termesztésével, összesen 4.938 hektáron. Az elmúlt években a termőterület jelentős növekedést mutatott, 2013 és 2024 között négyezer hektárról ötezerre emelkedett, ami mutatja a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét.
A kajszibarack frissen fogyasztva kiváló antioxidáns forrás, magas béta-karotin-, valamint A, C és E vitamin-tartalommal. Fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában.
A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése 15-17 ezer tonna között mozgott. Az idei évben a klímaváltozás hatására korábban, már május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, a gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak. A kajszibarack fő termesztő körzetei Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók.
A szaktárca vezetője szerint az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack termesztők számára, amely legalább 50%-os, maximum 65%-os forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. A csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig terjednek ki a támogatások.
Címlapfotó: Fekete István/AM