Növény
Hosszú szezonra számíthatunk
2024. July 01.
Kiváló termésre, a tavalyi duplájára és hosszú szezonra is számíthatnak idén a kajszibarack termesztők. A kajszibarack, mint kultúrnövény, nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem táplálkozástani értékei miatt.

Az idén korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja. Magyarországon jelenleg 1.731 termelő foglalkozik ennek a gyümölcsnek a termesztésével, összesen 4.938 hektáron. Az elmúlt években a termőterület jelentős növekedést mutatott, 2013 és 2024 között négyezer hektárról ötezerre emelkedett, ami mutatja a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét.

A kajszibarack frissen fogyasztva kiváló antioxidáns forrás, magas béta-karotin-, valamint A, C és E vitamin-tartalommal. Fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése 15-17 ezer tonna között mozgott. Az idei évben a klímaváltozás hatására korábban, már május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, a gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak. A kajszibarack fő termesztő körzetei Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók.

A szaktárca vezetője szerint az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack termesztők számára, amely legalább 50%-os, maximum 65%-os forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. A csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig terjednek ki a támogatások.

Címlapfotó: Fekete István/AM

Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőLévay StúdióBerek-VízHotel Hunor - törölhetőPályázat Európa 08.01.Forest PowerGB-TradeCharlie HűtőIsterraNanosegment 09.08.Sizolev 07.25.DigitasMizse-PlastMed-PlastMEVA-HUBorda Gépipari Kft.Cad-ServerDPMG Zrt.Erforg-AimAboszol 08.01.IlinoxModinvestOtis Bt.NektárplastNRG Services Kft. 07.29.Kovács ImreMagyar PékségAgroforte Grain
PRINT LAPOK