Vis major aszályhelyzetben
Vis major aszályhelyzetben Köztér
Az aszály miatti ökológiai jelentőségű másodvetésekhez és egyes növénytermesztési termeléshez kötött támogatásokhoz kapcsolódó vis major bejelentési lehetőségről adott ki tájékoztatót az Agrárminisztérium.
Ellenszer a klímaváltozásra
Ellenszer a klímaváltozásra Köztér
A 2022-es év a mezőgazdaság számára olyannyira rendkívüli, hogy amióta adatokat gyűjtünk a klimatikus viszonyokról, aszályról, fagyról, termésátlagról, soha nem volt tapasztalható még csak hasonló negatív állapot sem.
Rendkívüli öntözést folytattak
Rendkívüli öntözést folytattak Köztér
Március 21-i kezdettel hirdette ki a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére, így azóta vízjogi engedély hiányában is van lehetőség a rendkívüli öntözési célú vízhasználatra.
Közeleg az aratás vége
Közeleg az aratás vége Növény
A nagy hőség és a rendkívüli aszály miatt az idén korábban fejeződött be a kalászosok betakarítása. A szántóföldi növények hozamai elmaradnak a sokévi átlagtól. Őszi búzából 3,9 millió tonnát, őszi árpából 1,4 milliót, repcéből pedig 450 ezer tonnát takarítottak be.
Rendkívüli segítség a gazdáknak
Rendkívüli segítség a gazdáknak Köztér
Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
Anyatehén tartók lehetősége
Anyatehén tartók lehetősége Állat
Az idei aszályhelyzet érzékenyen érinti a legeltető állattartókat is, köztük az anyatehén tartókat. Íme az információ, hogy mit tehetnek a kényszerű állománycsökkentés esetén.
Helyzetkép az ipari paradicsomról
Helyzetkép az ipari paradicsomról Növény
Megkezdődött az ipari paradicsom a betakarítása az északi félteke legtöbb országában. Úgy tűnik, hogy a vízellátottság és a szélsőséges hőség számos országban aggodalomra ad okot. A NAK összefoglalója.
Csemegeszőlő exportrekord Dél-Amerikában
Csemegeszőlő exportrekord Dél-Amerikában Élelmiszer
Új exportrekordot várnak Amerika déli országaiban, miután a csemegeszőlő szállítmányok első alkalommal haladták meg a 1,5 millió tonnát. Egy évtizeddel ezelőtt 1,2 millió tonnát értek el.