Élelmiszer
Higiéniai hiányosságok az ellenőrzéskor
2025. May 12.
Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott.

A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel két tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen ötmillió forint bírságot szabtak ki.

A kiemelt időszakban összesen 482 ellenőrzésre került sor, melyek közül 166 húskészítmény-, 139 sütőipari, 55 édesipari előállítónál, 73 pedig tojáscsomagoló létesítményben történt. A borászati termékek forgalmazását 49 helyen ellenőrizték a szakemberek.

A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök öt alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, 38 esetben pedig bírság kiszabása van folyamatban, összesen ötmillió forint értékben.

A megállapított hiányosságok és szabálytalanságok okán négy alkalommal volt indokolt a tevékenység korlátozása (két-két húskészítmény- illetve sütőipari előállítónál). Forgalomból kivonásra 48 élelmiszertétel esetében, 1.879 kg mennyiségben került sor. Ezek jellemzően lejárt, valamint nem nyomonkövethető alapanyagok vagy termékek voltak.

Az ellenőrzéseken leginkább higiéniai hiányosságok fordultak elő, különösen a sütőiparban. A termékek élelmiszerkönyvi, illetve a gyártmánylapnak való megfelelőségével kapcsolatos hibát is főként a sütőipari üzemekben tártak fel az ellenőrök. Az édesipari létesítmények és a tojáscsomagolók kisebb hiányosságoktól eltekintve az előírások szerint üzemeltek. A külföldi borok, illetve gyöngyözőborok ellenőrzése is jó eredménnyel zárult.

Az ellenőrzés részletes eredményei:

Laboratóriumi vizsgálatok
Laboratóriumi vizsgálat céljából az előállítóknál 29 húsvéti édességből, 56 kalácsból, valamint 64 húsvéti sonkából és füstölt húskészítményből történt hatósági mintavétel. 

Megnyugtató eredménnyel zárultak a húsvéti édességekből vett minták laboratóriumi vizsgálatai, ugyanis a zsírsav-összetételre, a nem jelölt allergének és a Salmonella esetleges jelenlétére irányuló vizsgálatok alapján valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

A kalácsok esetében ellenőrzött minimális zsírtartalom kapcsán mindössze két, az előírtnál alacsonyabb zsírtartalommal rendelkező foszlós kalács volt kifogásolható.

A húsvéti sonkák és egyéb húskészítmények sótartalmát és mikrobiológiai paramétereit (Salmonella, Listeria monocytogenes) is vizsgálták a szakértők. A különböző termékekből vett minták döntő többsége megfelelt az előírtaknak, mindössze hat termék sótartalma volt magasabb a megengedettnél. 

Az összesen 38 ellenőrzött étkezési tojás mikrobiológiai vizsgálata Salmonella jelenlétét nem mutatta ki. Szintén jó eredményeket hozott a külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése, mely során mindössze egy (érzékszervi hiba miatt) kifogásolt tételt találtak a felügyelők.
Az általános létesítmény-ellenőrzési szempontok mellett a hatósági szakemberek figyelmet fordítottak az adalékanyagokra vonatkozó követelmények és a késztermékek jelölési előírásainak érvényesülésére is.

Füstölt húskészítmények, sonkák
Az ellenőrzés alá vont 166 húskészítmény-előállítónál 13 esetben higiéniai hiányosságot tártak fel a szakemberek, a nyomonkövethetőség hat alkalommal volt kifogásolható, hat esetben pedig nem felelt meg a termék a Magyar Élelmiszerkönyv, illetve a gyártmánylap előírásainak. Három esetben az adalékanyagok felhasználásával adódott probléma. 

A tevékenység felfüggesztése két esetben volt indokolt higiéniai hiányosságok és jelöletlen, nyomonkövethetetlen termékek miatt.

Sütőipari termékek, kalácsok
A 139 sütőüzem közül 31 helyen állapítottak meg higiéniai hiányosságot az ellenőrök, két üzem esetében a tevékenység korlátozása is indokolt volt. Emellett kilenc alkalommal nem teljesült az élelmiszerkönyvnek, valamint a gyártmánylapnak való megfelelés, négy termék esetében pedig a nyomonkövethetőség.

Édesipari termékek, különösen a húsvéti édességek
Az ellenőrzött 55 üzemben mindössze két helyen tapasztalt higiéniai hiányosságot a hatóság, egy esetben pedig a gyártmánylappal való egyezéssel adódtak gondok.

Tojáscsomagolók
A 73 tojáscsomagoló ellenőrzése során öt esetben higiéniai hiányosságot, egy esetben nyomonkövethetőségi problémát állapítottak meg a hatóság emberei. Az egyéb követelményeknek (többek között a minőségi osztályba sorolás, tárolás, minőségmegőrzési idő feltüntetése) valamennyi létesítmény megfelelt.

Borászati termékek
A borászati termékek, különösen a külföldi borok, illetve gyöngyözőborok forgalmazásának ellenőrzése alkalmával egy üzletben nyomonkövetési hiányosságot állapítottak meg a felügyelők, és érzékszervi hiba miatt egy fogyasztásra alkalmatlan tételt találtak. Az összesen 49 helyszínen végzett vizsgálat során egyéb kifogást nem állapított meg a hatóság.


Tirane Group 06.19.Ják-Forg 06.19.Hunyadi Művek 06.19.Bonus 06.16.Mapei 06.02.PJP 06.19.Mobilrouter 06.19.Egex 06.19.Szalu Energy 06.23.Blue Seed 06.19.Agroman-Gép 06.19.Ipari Elektronika 06.23.WSW Proding Kft. 06.19.BosPlus 06.23.Wemix 06.19.Movatherm 06.19.Tre-Men 06.19.Organic Life 06.19.Danép 06.19.
PRINT LAPOK