Növény
Hibridkukorica fajtakísérletek eredményei
2024. February 20.
A Top20 kisparcellás hibridkukorica fajtakísérletek 2023. évi kísérleti programjában 25 hibrid vett részt. Lássuk az eredményeket!

A hibridek (12 a korai, 13 a középérésű csoportban) 13 bejelentőtől érkeztek (1. táblázat), 11 különböző termőhelyen, amelyek közül az egyiken (Bóly) 5 különböző technológiai variációban vetettük el őket (2. táblázat). Így csoportonként 15, összesen 30 kísérletet értékelhettünk a betakarítás után.

A vetést követően a kísérletek növényállományának fejlődését szemlékkel követtük, s a megfigyelésekkel, mérésekkel megállapított paraméterek szerint minősítettük. A helyszíni szeméket kiegészítettük teljes élettartamra és az egész kísérleti felületre vonatkozó növényfejlődés (NDVI értékek változása), kukorica növekedési foknap (GDD) és csapadék alakulás megfigyelésével (Hiv.: OneSoil.ai), továbbá agrometeorológiai értékeléseket végeztünk a met.hu agrometeorológia által közölt időjárási adatokra alapozva. A változásokat, esetleges helyi jelenségeket (vadkár, jég és vihar, stb.) az AgResearch területi felelősei rendszeresen jelezték.

A Top20 fajtakísérleti rendszer – a többihez hasonlóan – a kísérletbe vont kukorica hibridek tulajdonságait hasonlítja össze egymással. A végeredmény egy olyan táblázatok formájában megjelenő számhalmaz, amelyben általában – sokszor csak képzeletben – rangsorok felállításával keressük a kérdéseinkre a válaszokat. A kísérlet, s így a kísérletezés során kapott eredmények értékelésének célja is kettős: 1. a termék sikeres részvétele a termelés eredményességének biztosításában; 2. a termék piacra juttatása, hozzájárulás előállítójának, forgalmazójának gazdasági sikeréhez. Ezek szerint a rangsor nem más, mint egy választási segédlet.

A Top20 kísérletek a köztermesztés igényeinek kielégítését szolgálva nem csak nemesítők, hanem termelők által beküldött vetőmagokból kitermesztett hibrideket is vizsgál, közvetlenül segítve a felhasználót a termék (a hibrid és az azt képviselő vetőmag) kiválasztásában, eredményes használatában.

Az elmúlt kísérleti évadban a kukoricára nézve kedvezőbb időjárás volt jellemző, mint az azt megelőző 2022. évben. Ez azt is jelenti, hogy a hibrideknek volt lehetőségük az igazi teljesítőképességüket is megmutatni. Ez nem jelenti azt, hogy az összes kísérleti helyen ilyenek voltak a feltételek. Több helyszínt is (Szávaszentdemeter, Ivankov, Lovrin és Bóly) eltérő mértékű, de erős viharok látogattak meg. A mindent elsöprő vihar miatt a szávaszentdemeteri kísérletet nem tudtuk értékelni, viszont a többi helyszínről nagyon értékes szárszilárdsági adatokat kaptunk. Érdekessége volt még az évjáratnak, hogy sok kísérleti helyen már augusztus végén leállt az asszimiláció, de a kukorica a legkésőbbi kísérletekben is befejezte szeptember közepére a termésépítést.

Cikkünkben átlagtermés szerinti rangsort alkalmazunk, s az eltérések könnyebb megtalálása érdekében úgy színeztük a táblázatokat, hogy a középsárga jelzi a táblázat adatainak átlagát, s az attól való eltérések erőssége egyben az eltérés erősségét is mutatja.

dr. Szieberth Dénes

 

Agrologica 04.17.Atukavíz2Agroforte GrainFórum Plussz Kft,DPMG Zrt.Atukavíz1 05.01.-igGyümölcsgépCincilla2Charlie HűtőSzalkai és TársaFormula GPAtukavíz3CincillaMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMáté Metál 04.17.Szamos AblakPályázat Európa Kft.VC 999 05.02.Hotel Hunor - törölhetőIvóvíz6Agro NatúrtápMagyar Pékség Kft.DerulaHorváth és HuszárSzilágyi HűtőHajdú László diófa banner - törölhetőOrbán KályhaGordius Solution tender
PRINT LAPOK