Növény
Helyzetkép az ipari paradicsomról
2022. July 31.
Megkezdődött az ipari paradicsom a betakarítása az északi félteke legtöbb országában. Úgy tűnik, hogy a vízellátottság és a szélsőséges hőség számos országban aggodalomra ad okot. A NAK összefoglalója.

Hazánkban az ipari paradicsom azon kevés zöldségkultúrák egyike, amely sikeresen zárhatta az elmúlt éveket. Már tavaly is fokozott önzésre volt szükség, az idei aszály következtében ennek jelentősége pedig még nagyobb. Június vége és július hőmérsékleti rekordokat döntögetett. Vannak olyan földek, amelyek egész évben eddig csak 60-70 mm természetes csapadékot kaptak. A fő ipari paradicsom termesztő területeken is komoly aszály alakult ki, sok helyen nem elegendő a rendelkezésre álló az öntözési kapacitás. Néhány megyében a gyapottok bagolylepke okoz komoly problémát, amely ellen fokozott védekezésre volt eddig szükség. A jelentések alapján az öntözött területeken általánosságban jó termés várnak. Az idén 1.471 hektáron termesztenek ipari paradicsomot, elmaradva az előző évekhez képest. Az előzetes termésbecslések alapján a hazai termésátlag 61,9 tonna/hektár körül alakul, ami mintegy 87.788 tonna betakarított termést jelenthet.

Franciaország
A hőhullám felgyorsította az érést, és némi aggodalomra ad okot. Délkeleten két feldolgozó üzem már üzemel, és jó minőségről számolnak be. A középső és késői ültetések a hőség miatt virágelhullást eredményezett. A vízellátottsággal nincs probléma a régióban, a szántóföldeket a Rhone folyóból öntözik. Délnyugaton, ahol a szüret a 31. hét végén, augusztus 5-e körül kezdődik, a szezon végén öntözési problémák merülhetnek fel. Az előrejelzés továbbra is 150-155 ezer tonna. A paradicsom gyümölcsmoly és a takácsatka a kései termésnél gondot okozhat.

Görögország
A betakarítás néhány nappal ezelőtt kezdődött a déli régióban, és a jövő héten a központi régióban is megkezdődik. Az előrejelzés alapján 370 ezer tonnát mutat.

Olaszország
Északon néhány feldolgozóban július közepén megkezdődött meg a „pomodorini” és „datterini” feldolgozása. A tervek szerint néhány további üzem még ezen a héten elindul, de a legtöbb július 25-én nyitja meg kapuit, egy héttel korábban, mint tavaly. A júniusi és júliusi hőhullámok felgyorsították az érést, és némi virágelhalást okoztak, ami a szezon közepén és végén csökkenteni fogja a terméshozamot. Komoly aggodalomra ad okot a vízellátás, mivel a múlt hét óta a legtöbb folyóból nem lehet vizet szivattyúzni, és nehéz lesz az összes földterületet kutakból öntözni, ráadásul ez drágább is lesz. Eddig a minőség (brix, szín) jónak tűnik. Az előrejelzés egyelőre 2,75 millió tonna.

Délen is hasonló a helyzet, a magas hőmérséklet valószínűleg hatással lesz a kései termés hozamára. Az elmúlt két hónapban nem esett az eső, de jelenleg a víztározók megteltek. A termés körülbelül egy héttel korábban van, mint a tervezett. A minőség jónak tűnik, bár a hőség miatt aggályos a kockára vágott paradicsom állaga, ezért a gyárak korábban kezdik meg a feldolgozását. A gáz ára komoly aggodalomra ad okot a gyárak számára, amelyeknek nincs fix áras szerződésük.

Portugália
A múlt heti 45 °C-os hőhullám valószínűleg hatással lesz a termésre, különösen a homokos területeken, de a hatások csak a szezon közepén lesznek teljesen ismertek. Az érés felgyorsult, és néhány gyár a jövő hét végén kezdi meg a termelést, de a legtöbb augusztus első hetében nyitja meg kapuit. Az előrejelzés alapján1,4 millió tonnára számítanak. 

Spanyolország
Andalúziában a termelés 60%-kal lesz kevesebb, mint tavaly, mivel több gyár nem nyit ki, vagy csökkenti a mennyiséget. A betakarítás ebben a régióban szintén a jövő héten kezdődik, míg északon augusztus közepén. A hőhullámok minden régiót érintettek, így ez egy kihívásokkal teli szezon lesz. A korai terméshozam várhatóan csökken, de az előrejelzés jelenleg változatlanul 2,385 millió tonna.

Egyiptom
Az összes gyár már nyitva van, és a szezon közepén járnak. Az időjárás kedvező, a minőség jó, magas brix-értékkel és színnel.

Tunézia
Július 18-ig a 12.671 hektárnyi terület 55%-át takarították be, az átlagos terméshozam mindössze 48,1 t/ha volt, ami a vízhiány, a magas hőmérséklet és a felületek egy részének késői bevetése miatt. Ennek következtében eddig mindössze 332.315 tonna termést dolgoztak fel, ami 58,5%-os csökkenést jelent a 2021-es év azonos időpontjában feldolgozott mennyiséghez képest. A július 11. és 18. közötti időszakban naponta átlagosan 20.751 tonnát dolgoztak fel. Az alacsony hozam miatt 600 ezer tonnára csökkent a várható termésátlag.

Törökország
A betakarítás csak néhány napja kezdődött meg délen. Az azonnali árak jelenleg 2100 TRY (116 euró - 119 USD) körül vannak, a szerződéseknél magasabbak. 2,1 millió tonna termést várnak.

Ukrajna
A termés 150 ezer és 200 ezer tonna között várható, attól függően, hogy az oroszok elhagyták-e a területet, vagy hol lesz a frontvonal a feldolgozás idején. Az oroszok által elfoglalt gyárban, Herszon térségében tárolt paradicsompürét a jelek szerint a jogos tulajdonos engedélye nélkül kínálják kereskedelmi forgalomba, ezért megvásárlása bűncselekménynek minősül.

Kalifornia
Az elmúlt tíz napban az állam legtöbb részén ismét 37,8 °C (100 °F) feletti hőmérsékletet mértek. A betakarítás az állam déli részén már javában zajlik, és a jövő héten északon is megindulhat a szállítás. A korai, júliusi betakarítású szántóföldek a tavaszi vegetációs időszak miatt átlagosan rosszabbul teljesítenek.

Kanada
A paradicsomtermés összességében jónak tűnik, az ontariói száraz időjárás ellenére. Az elmúlt néhány napban kisebb mennyiségű eső esett, és az előrejelzések szerint még több is fog esni, ami javítani fogja mind a minőséget, mind a terméshozamot. A betegségnyomás a szezon során alacsony maradt. A száraz időjárás miatt a korábban ültetett termésnél némi virágvégrothadás tapasztalható.  A betakarítás augusztus közepén kezdődik.

Japán
A 470 hektárnyi beültetett területre 29 ezer tonna feldolgozandó paradicsomot becsülnek. Június végétől július elejéig országszerte folytatódtak a forró napok, és a növekedés kissé késett, de július közepére helyreállt a tendencia. A Kanto régió egyes részein már július elején megkezdődött a betakarítás.

Dél-Afrika
Dél-Afrika 2.200 hektáron 166 ezer tonna termést tervezett betakarítani 2022-ben. A tervezett mennyiség mintegy 80%-át már feldolgozták. A szezon 2022 októberében ér véget, és jelenleg 120 ezer tonnára, vagy még ennél is alacsonyabbra prognosztizálják. A téli termőterületek a szezonon kívüli csapadékot kaptak, ami a termelői hozamokat és a gyári szállításokat csökkenő tendenciába hozta. A 75 t/ha átlagtermés már 55 t/ha termésre csökkent.

 

Barancsi ÁgnesStivasKovács és TársaNyírfa ÁrnyékDe-Ba Kft.MizseplastSZTELőrinczi és Társai 2000Starfol PluszHáromkőHerbamixGordius InoxCad-ServerEtiveraLabornumCívisagroHunlandIsterraContiregColasNektárplastBrandt SáraBakatorSamu GazdaPrestoUPSIlinox Kft.Agria BiztosításKövesdi Kft.
PRINT LAPOK