Élelmiszer
Hatékonyság és innováció
2024. April 01.
A 2021 és 2027 közötti támogatási időszakban a kormány célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, ezért a pályázati felhívásokban a hatékonyságnövelés, az innováció, a robotizáció került a középpontba.

Erről is beszélt Nagy István agrárminiszter az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP) ünnepélyes oklevélátadó ünnepségén. A tárcavezető üdvözölte, hogy a kormány 6 milliárd forintról 33 milliárdra emelte az ÉLIP keretösszegét, így összesen 78 vállalkozás kiemelt partnerként kapcsolódhat be a magyar élelmiszeripar fejlesztésébe, ezzel hozzájárulva az ágazat és Magyarország versenyképességének növeléséhez.

A Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai tervben a következő években is jelentős forrás jut a mezőgazdasági termékek értéknövelésének előmozdítására, illetve a feldolgozóiparban a vállalatok fejlesztésére, valamint vidékfejlesztésre.  Ezekre a célokra 2027-ig összesen 2.900 milliárd forint forrás – 2.300 milliárd uniós és 600 milliárd költségvetési - áll rendelkezésre, ebből 1500 milliárd forint jut gazdaságfejlesztésre, a „jövő építésének technológiai alapjaira”.

Még áprilisban lezárulhat a KAP stratégiai tervben jóváhagyott, 200 milliárd forint értékű élelmiszeripari támogatások pályázati felhívásainak társadalmi egyeztetése, amelyből 50 milliárd a feldolgozóüzemek kisebb léptékű fejlesztésének támogatását, 150 milliárd pedig a komplex fejlesztések támogatását célozza.

Nagy István a szektor előtt álló kihívások között említette többek között az alapanyag-termelés és -feldolgozás igényeinek összehangolását, a versenyképesség és az energiahatékonyság növelését, valamint a fenntarthatósági célok elérését.

A rendezvényen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ország 61 településéről sikeresen pályázó 78 nyertes cég 91 százaléka 100 százalékban magyar tulajdonú társaság, kétharmaduk (70 százalék) 100 főnél kevesebb alkalmazottal. Összesített árbevételük 360,6 milliárd forint, mérlegfőösszegük 770 milliárd forint. A sikeresen pályázó vállalkozások - a három fős kiscégtől a 820 dolgozót foglalkoztató középvállalkozásig - összesen 7.139 embernek adnak munkát.

A programban a cégek egyenként 300-500 millió forintos támogatásban részesültek, az összesen 33 milliárd forint támogatáson  belül 25 milliárdot terveznek eszközbeszerzésre fordítani. Jelentős igény mutatkozik az élelmiszeriparban a fejlesztésre, ugyanakkor a szektorban működő cégeknek szükségük van a méretgazdaságosság növelésére, továbbá az energiahatékonyság javítására is.

A magyar élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az EU-ban, és az élelmiszerárak Magyarországon kétszer olyan erősen reagálnak a nemzetközi költségsokkokra, mint az EU-ban, ami azt jelenti, hogy nincsenek tartalékok, hanem az árhatások egy az egyben végigfutnak a beszállítói láncon keresztül a fogyasztókig - fejtette ki a nemzetgazdasági miniszter. Hangsúlyozta: az élelmiszeriparra, mint stratégiai ágazatra, fontos szerep hárul a kormány által 2024-re célként kitűzött gazdasági növekedés helyreállításában a termelés és a beruházások bővítésével.

A pályázaton nyertes vállalatoknak a kiválósági díjakat az ünnepségen adták át.


Formula GPFórum Plussz Kft,Cincilla2Agroforte GrainHotel Hunor - törölhetőAtukavíz1 05.01.-igSzilágyi HűtőGordius Solution tenderPályázat Európa Kft.GyümölcsgépIvóvíz6Szamos AblakHajdú László diófa banner - törölhetőHorváth és HuszárMagyar Pékség Kft.DPMG Zrt.VC 999 05.02.Agrologica 04.17.Orbán KályhaAtukavíz3Máté Metál 04.17.Szalkai és TársaAtukavíz2Charlie HűtőDerulaMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőCincillaAgro Natúrtáp
PRINT LAPOK