Gép
Hatékony a drónpilóta képzés
2023. June 30.
Magyarországon az elmúlt években létrejött a jogszerű drónos növényvédelem szabályozási környezete, és most már az ehhez kapcsolódó személyi feltételek is hiánytalanul teljesíthetők.

A drónpilóta-igazolvány és növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésének rendszere hatékonyan működik - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A pilóták nyilvántartását a hivatal honlapján közzétették.

Drónpilóta-igazolványt speciális képzéssel lehet szerezni, az elméleti és gyakorlati vizsgákat a Légiközlekedési Hatóság koordinálja. A szakképesítéshez Nébih-jóváhagyással rendelkező intézményekben, képzőintézményekben kell alapképzést végezni, majd akkreditált vizsgaközpontban vizsgázni.

A drónok és a permetezőszerek használata is szigorú feltételekhez kötött. Magyarországon a termelők 17 permetező drón közül választhatnak, ennyi típus kapott mostanáig forgalomba hozatali engedélyt. Ehhez a gyártónak vagy a forgalmazónak be kell jelentenie a gépét típusminősítési eljárásra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez (MATE), a megvásárolt permetező drónokat pedig a Légiközlekedési Hatóság elektronikus felületén kell regisztrálni. A drónnal végzett műveletekre felelősségbiztosítást is kell kötni, hasonlóan a közúti közlekedésben részt vevő járművekhez.

Drónnal csak olyan növényvédőszer, illetve növényvédelmi hatású készítmény juttatható ki, amely rendelkezik kifejezetten erre vonatkozó engedéllyel, pusztán a légi vagy földi kijuttatásra meglévő engedély nem elég. Hamarosan ezeknek a készítményeknek a listáját is elérhetővé teszik.


Samu GazdaboltDigitas Kft.3commDPMG Zrt.Steel ManufacturingMAPEI 05.20.Agroforte GrainPolgári BankMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Charlie HűtőNektárplastMáté-MetálDerula 05.28.GB TradeMed-PlastDamisol Kft.Metall KraftBerek-VízBorda Gépipari Kft.Titan ContainersSzilágyi HűtőHotel Hunor - törölhetőAgro NatúrtápErforg-AimVC 999 05.28.RollspedMizse-Plast
PRINT LAPOK