Köztér
Hatásos a jégkármérséklő rendszer
2022. June 02.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerének köszönhető, hogy a múlt szerdai viharok Magyarországion kisebb károkat okoztak, mint a szomszédos államokban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a rendszer a déli óráktól a riasztott területeken teljes kapacitással működött, a generátorok összesen 3.917 órát üzemeltek.

A leghevesebb zivatarok 16 óra körül érték el az országhatárt. Az Ausztriából érkező szupercella a határ közvetlen közelében, Szentgotthárdon hozott jégesőt, majd zivatarcellává alakulva komolyabb károkozás nélkül haladt a Balatonig. A Szlovéniából érkező szupercella Kaposvár-Szabadka vonalon hozott szélvihart, felhőszakadást, jégesőt. Tolna megyében két szupercella alakult ki, de csak kisebb károkat okozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei 108 ezer villámot regisztráltak szerdán.

A közlemény szerint a jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. A talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerrel ugyanakkor elérhető, hogy a jégszemek mérete kisebb legyen. A múlt szerdán Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában elérték a 7 centimétert, Magyarországon viszont jellemzően csak 4-5 centiméteresek voltak a jégszemek.

 

Lidra bannerHidromechanika Kft.Bánfi Kft.Róna Tamás Kft.Mizse-PlastKirály-SzerszámLiemzoTexor Kft.Vass AcélszerkezetRoyal Nyomda3commRichter MérnökirodaAgria BiztosításSapiro TranszCemolkerCrhysatoxLaborniteNanosegment/Digitális birtok bannerBorda Gépipari Kft.Kaszás OltványNovomixWiraxFelső-Bácskai AgrolaborAtukavíz Kft.Bánfi Kft.Agromenza Háromkő Bt.Kovács Gépszer
PRINT LAPOK