Élelmiszer
Határon túl is támogatnak
2024. February 29.
Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a történelmi magyar borvidékek fejlesztésére és a külhoni magyar borászok közösségének támogatására – jelentette ki agrárminiszterünk Székelyhídon, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének székházátadási ünnepségén.

A rendezvényen Nagy István arról beszélt, hogy a tárca a különböző szakmai programjai révén immáron több mint egy évtizede támogatja a külhoni magyarság meghatározó részét kitevő gazdálkodókat. A 2012 óta futó és egyre bővülő szakmai és pénzügyi segítséget nyújtó programok mára a teljes Kárpát-medencét lefedő agrárkapcsolati hálónak köszönhetően a határon túli magyarok tízezreinek a szülőföldön való boldogulásához járulunk hozzá. Emellett kiemelt figyelem övezi a történelmi magyar borvidékek fejlesztését és a külhoni magyar borászok közösségének támogatását. Ennek a gondolatnak a jegyében született meg öt évvel ezelőtt a Schams Ferenc Terv is.

Az eddigi eredményeket sorolva kiemelte a gyulafehérvári érsekséghez tartozó borvidék revitalizációjának első szakaszát, a nagyenyedi borvidék fejlesztését és Délvidéken, Zentán egy borászati laboratórium kialakítását. Mindezek mellett Marosvásárhelyen és Ménesen már működnek azok a jól felszerelt borászati létesítmények, amelyek szintén a magyar kormány támogatásával jöttek létre. Ebbe a sorba illeszkedik az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének székházfelújítása is, ahol az irodák mellett szintén egy laboratórium segíti a székelyhídi gazdálkodók munkáját.

A tárcavezető szerint a történelmi magyar borvidékek fejlesztése szervesen illeszkedik a magyar kormány nemzetstratégiai elképzeléseibe. Ezért, ahol látják, hogy van olyan szőlészeti-borászati történelmi hagyaték, amit életre lehet kelteni, vagy ahol van igény és fogadókészség a külhoni borvidékek fejlesztésre, ott igyekeznek segítséget nyújtani a gazdálkodóknak.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Orbán KályhaGyümölcsgépMáté Metál 04.17.Horváth és HuszárSzalkai és TársaAgrologica 04.17.VC 999 05.02.Gordius Solution tenderMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAtukavíz3Ivóvíz6DerulaAgroforte GrainFórum Plussz Kft,Szilágyi HűtőAtukavíz2DPMG Zrt.Hajdú László diófa banner - törölhetőAgro NatúrtápCincilla2Hotel Hunor - törölhetőCharlie HűtőSzamos AblakPályázat Európa Kft.CincillaAtukavíz1 05.01.-igFormula GPMagyar Pékség Kft.
PRINT LAPOK