Növény
Gyümölcsgondok Belgiumban
2022. September 29.
Visszaesett az almatermesztés Belgiumban, az agrárminiszter szerint a termelők számának csökkenése a fokozott versenyhelyzet miatt következett be. Körte fronton jó termést, de bizonytalan piaci viszonyokat prognosztizálnak.

A belga mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2005-ben még 1081 aktív almatermesztő gazdaság működött Flandria tartományban, azonban ezek száma 2020-ra 40%-kal, 638-ra csökkent. Ezt a folyamatot az almatermés visszaesése is kísérte: 2005-ben még 331,6 ezer tonnát, 2020-ban viszont már csak 168,6 ezer tonnát takarítottak be. A Vlaams Belang termelői szövetség elnöke, Roosmarijn Beckers szerint további szomorú fejlemény, hogy a fogyasztók jelentős része mára már az import árut részesíti előnyben, illetve problémásnak tartja, hogy 2020-ban a tartomány 23 ezer tonna almát importált Új-Zélandról. „A jelen helyzetben egyszerűen indokolhatatlan, hogy miért hozunk be almát több tízezer kilométeres távolságból. Mindenkit arra buzdítok, hogy fogyasszon helyben termelt gyümölcsöt, mert ez nem csak a helyi gazdaságnak tesz jót, hanem környezetvédelmi szempontól is előnyös lenne.”

Jo Brouns belga agrárminiszter szerint az ágazat az utóbbi években a növekvő nemzetközi verseny, a klímaváltozás és a geopolitikai események, például az orosz embargó miatt egyre nagyobb nyomás alá került. Sokan úgy birkóztak meg ezekkel a kihívásokkal, hogy váltottak, és körtét kezdtek termeszteni. Beckers szerint azonban ez az érvelés ott hibádzik, hogy a körtetermesztők száma is csaknem 15%-kal csökkent az utóbbi időszakban.

Nem csupán az almát és a körtét érinti ez a trend: az utóbbi 10 évben 27%-kal, 484-ről 355-re csökkent a cseresznyét termesztő gazdaságok száma is.

*

Jó termést, de bizonytalan piaci viszonyokat prognosztizál a belga körteszektor számára a Bel’Export igazgatója. Tony Derwael a FreshPlaza-nak adott helyzetértékelést a belga körtepiaci kilátásokról. Eszerint a szüret Belgiumban és Hollandiában is most van a csúcsán, de a betakarítás hamar befejeződik. Továbbra is az aszály és a hőstressz a sietség oka: két hete még nem volt jelentős különbség az öntözött és az öntözetlen ültetvények állapota között, de mostanra a szárazság hatása egyre inkább jelentkezik a fákon. Ez különösen Belgiumban jelent gondot, mivel Hollandiában jobbak az öntözési lehetőségek. A belgáknál a teljes termés 92%-át a Conference fajta adja, idén kifejezetten jó termésre számítanak.

Az exportőr szerint a jelenlegi helyzet meglehetősen ideges piaci viszonyok kialakulásához vezethet: ha a termés jelentős része nem lesz hosszú ideig eltárolható, sokan fogják megpróbálni korán értékesíteni a készleteket, ami nyomást gyakorolhat az árakra. Az előző, 2021/2022-es szezonban még bőven voltak olyan készletek, amiket júliusban lehetett eladni, idén viszont lesznek olyan Conference tételek, amelyek minőségi okokból áprilisig sem fogják kihúzni a hűtőtárolókban. Derwael tehát a szezon elején egy kifejezetten hektikus, akár dömpingszerű értékesítési hullámot vár, ami az idény vége felé, április-május után már keresleti piaccá alakulhat.


DinaxLabornumSwisspartsHerbamixColasEndilineHunitechEtiveraContiregSzilvási GroupHunlandElső Beton bannerMizseplastNektárplastQS 2000Ker-TészLani ÉpítőCad-ServerEupackHorizont GlobalHotel HunorWiraxDe-Ba Kft.Gordius InoxStarfol PluszTermo Kft.Kaszás OltványAkvastop
PRINT LAPOK