Növény
Gyógynövények az élelmiszeriparban
2023. May 15.
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján, Budapesten.

Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak.

A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.

Kitért arra, hogy a klasszikus nagykereskedelemi tevékenység mellett rendkívül sokszínű a gyógynövény termékek kiskereskedeleme is. Jelen vannak a patikahálózatoknál, a hazai és nemzetközi kiskereskedelmi láncok-fitotékájában, egészen a helyi piacokig. A gyógynövénytermesztők munkája hozzájárul a környezetvédelemhez és a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez is.

Nobilis szerint a háború és a covid rávilágított az önellátóság szerepére, s arra: fontos, hogy mind gyógyászati, mind élelmiszer szempontból ugyanúgy önellátóak legyünk. Közölte: a kormány igyekszik minél nagyobb támogatást megadni ennek a szektornak, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy tovább fejlődjön és ez által export lehetőségeket is találjon.


Samu GazdaboltCharlie HűtőRollspedPolgári BankMed-PlastNektárplastVC 999 05.28.Digitas Kft.Szilágyi HűtőErforg-AimDamisol Kft.Máté-MetálBorda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Agroforte GrainDPMG Zrt.Magyar Kukorica Klub banner - törölhető3commMizse-PlastMetall KraftDerula 05.28.GB TradeBerek-VízPályázat Európa Kft.Steel ManufacturingTitan ContainersAgro NatúrtápHotel Hunor - törölhető
PRINT LAPOK