Kult
Göttinger Pál írásról, rendezésről, színészetről, zenéről
2022. June 01.
Napjaink egyik érdekes és széles körben tevékenykedő művésze Göttinger Pál, akit nem csak rendezőként ismerhetünk, de színészként, zenészként, sőt íróként is. Mindemellett az Ördögkatlan Fesztivál egyik szervezője is.

Göttinger Pál 1983-ban született Budapesten. 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán, Székely Gábor osztályában. Szakmai gyakorlatát Poznanban (Teatr Polski) és Londonban (Young Vic) töltötte. Diplomarendezését (Hamvai Kornél: Pokol) a Merlin Színházban mutatták be. Vendégrendezőként dolgozott bő tucatnyi budapesti és féltucat vidéki, továbbá több határontúli színházaknál, jónéhány független társulattal és alkalmi formációkkal, zenés produkciókban amatőr és félprofi kórusokkal valamint hivatásos együttesekkel.

2008-tól 2011-ig a budapesti Bárka Színház, 2011-től 2013-ig a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja. 2013-tól 2015-ig a Pesti Magyar Színház, 2017-től 2019-ig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház főrendezője. Jelenleg szabadúszó, együttműködésben az Orlai Produkciós Irodával, a Kőszegi Várszínházzal, a Momentán Társulattal, a Magyar Zene Házával, a Delta Produkcióval, az Ördögkatlan Fesztivállal, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal és a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatával. Korábban a Pesti Magyar Színiakadémia, később a Színház– és Filmművészeti Egyetem óraadója. 

Nagyrészt kortárs szerzők új drámáit állította színpadra, emellett saját írásaiból is készített ősbemutatókat. Mellettük számos külföldi szerzőt mutatott be Magyarországon: Dennis Kelly, Conor McPherson, Martin Crimp, Duncan Macmillan, Daniel Glattauer, Michael West, Jonathan Dove, Alasdair Middleton, David Lan, Sam Holcroft és Jezz Butterworth színdarabjait az ő rendezésében láthatta először a hazai közönség. 

A prózai színházi előadások és a Magyar Rádiónak készített hangjátékok mellett rendezett barokk, belcanto, verista és kortárs operát, kórusimprovizáción alapuló zenés előadásokat, magyar és francia operettet valamint magyar musical-ősbemutatókat is. 

A napokban a kultura.hu-n jelent meg vele egy izgalmas interjú, melyben elmondta: nem művészként hanem suszterként gondol magára. Az, hogy mit is ért ezalatt, kiderül a beszélgetésből. És emellett persze sok mást is megtudhatunk róla, gondolkodásáról és művészetéről. A teljes interjú itt olvasható: https://kultura.hu/nem-gondolok-magamra-muveszkent-csak-suszterkent-beszelgetes-gottinger-pallal/

 

Charlie HűtőSteel ManufacturingVC 999 05.28.Samu GazdaboltMizse-PlastHotel Hunor - törölhetőAgroforte GrainBerek-VízErforg-AimMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőNektárplast3commRollspedDamisol Kft.Borda Gépipari Kft.Agro NatúrtápMetall KraftPolgári BankMáté-MetálMed-PlastSzilágyi HűtőDPMG Zrt.Derula 05.28.MAPEI 05.20.Titan ContainersPályázat Európa Kft.GB TradeDigitas Kft.
PRINT LAPOK