Állat
Gondolatok az állatszállításról
2024. June 25.
A hosszabb távú állatszállítások – elsősorban az állatvédő szervezetek egyre hevesebb tiltakozása miatt – az EU Bizottságának érdeklődési területei között vannak. Ezen belül is egyre többet foglalkoznak az EU-n kívülre történő szállításokkal.

Tény, hogy a hosszú távú állatszállítások mennyisége (amiképpen minden más fuvar is) erőteljesen megnövekedett az utóbbi másfél évtizedben. A Bizottság képzést indított azzal a céllal, hogy a fuvarozók, döntéshozók vagy akár civilek jobban megismerjék a jogszabályokat és azok alkalmazását. A képzésekről az egyik trénerrel, Hencz Péterrel, a Hunland Trans ügyvezetőjével olvashatnak beszélgetést a Nemzeti Agrárkamara oldalán.

Miről szól ez a képzés, és hogyan lett Ön tréner?
A „Jobb képzés a biztonságosabb élelmiszerekért” (angol rövidítéssel: BTSF) nevű kezdeményezést az Európai Bizottság indította el. A tréning célja az élelmiszer-biztonsági, a növény-, állat- és humán egészségügyi szabályok jobb megismerése és alkalmazása. Két évvel ezelőtt a programot szervező olasz cég képviselői kértek fel, hogy képviseljem a fuvarozók nézőpontját, és vegyek részt trénerként a képzéseken. Nagy örömömre szolgált, hogy az elmúlt tizenöt évben a Hunland cégcsoportnál megszerzett tudásomat megoszthattam az iparág több szereplőjével. A piac egyik legnagyobb fuvarozójaként évente több mint 10 000 állatszállítást bonyolítunk Észak-Afrikától Európán át egészen Belső-Ázsiáig. Rengeteg tapasztalattal rendelkezünk, és szerencsére sok videóriportot és esettanulmányt készítettünk, amelyeket most oktatási célból fel tudunk használni. Tudomásom szerint ez az első olyan oktatás a BTSF-tréningeken belül, ahol a hatóságok mellett állatvédő szervezeteket és fuvarozókat is meghívtak résztvevőnek és oktatónak is.

Sok múlik a felek közötti együttműködésen…
A hatóságok az indításnál tudnak jelen lenni, valamint a visszaküldött dokumentációt tudják ellenőrizni. A civil szervezetek rendszeresen ellenőrzik a szállítmányokat az utakon vagy a határátlépésekkor. Amennyiben ők együttműködnek, akkor átfogóbb képet tudnak kapni a hatóságok a szállítások egészéről. A fuvarozók alapvető érdeke a nyitott hozzáállás az esetleges kritikákhoz és észrevételekhez, amelyek folyamatos mozgatórugói a fejlődésnek és a pontosan megfogalmazott fejlesztéseknek. Így tanulhatunk hatékonyan mások és a saját hibáinkból. Nagyon jó érzés az, hogy többször kerestek már meg a tréningek után szakmai kérdésekkel mind az állatorvosok, mind az állatvédő szervezetek. Hosszú távon nagyon hiszek a felek együttműködésében, melyet a nyitottság és a hajlandóság az egymástól való tanulásra alapoz meg.

A teljes interjú ITT olvasható.


Borda Gépipari Kft.Berek-VízLévay StúdióOtis Bt.NRG Services Kft. 07.29.Charlie HűtőPályázat Európa 08.01.Forest PowerMagyar PékségMEVA-HUNanosegment 09.08.Hotel Hunor - törölhetőMed-PlastDPMG Zrt.Agroforte GrainAboszol 08.01.Mizse-PlastGB-TradeNektárplastDigitasModinvestIsterraErforg-AimMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőKovács ImreCad-ServerIlinoxSizolev 07.25.
PRINT LAPOK