Élelmiszer
Gluténmentes pékáruk versenyeztek
2024. October 27.
Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt október 16-án.

Ez a dátum a kenyerek világnapja mellette az élelmezésbiztonság világnapja is, melynek keretében belül beszélni kell az élelmiszerpazarlásról is – fogalmazott beszédében dr. Felkai Beáta Olga a díjátadón. Az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarországon a háztartásokban az élelmiszerhulladék-méréseket 2016 óta rendszeresen végzi a Nébih. Az eredmények sokáig javultak, most viszont vagy egy kis visszaesés. A leginkább pazarolt élelmiszerek a készételek, a zöldségek és gyümölcsök és a pékáruk.

A kenyér alapélelmiszer, mindig is különleges szerepet töltött be a gasztronómiában és a kultúrában is, éppen ezért érdemes kiemelni, hogy a megbecsülése sokat javult és újra méltó helyre került. 2016-ban fejenként 6,5 kg kenyeret és pékárút dobott a lakosság fejenként a kukába – ez az érték mára két és fél kilóra lecsökkent. Ez a program sikeressége mellett a fogyasztói tudatosságot, a kenyér fontosságát is mutatja.

A gluténmentes élelmiszerek terén élelmiszeripari oldalról újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg kormányzati szabályozással és támogatással összhangban. Nemrég zárul két élelmiszeripari pályázati felhívás is összesen 200 milliárd forint keretösszeggel – kimagasló érdeklődés mellett.

Címlapfotó: Lévai Zsolt/AM

ETD 11.12.Solar Electric Kft. 11.06.Solarcity 11.06.Tiszta Energiák 11.06.SZTE 11.06.PRT TEchnologies 11.06.TOP NRG 11.06.Paul Metal Signs 11.06.PV Sun 11.06.Kaszás Oltvány  11.06.Elektro Nobilis 11.06.NRG Services 11.06.Eu-Solar 11.06.Siker Kft. 11.06.Manitu Solar 11.06.KT Partners 11.06.Hasulyó Bt. 11.06.Ideál Solar 11.06.Edutron 11.06.Dél-Nyugat 11.06.Végtelen Energiák 11.06.Nádasdi Baromfi eladó gép 11.06.Renewal 11.06.Minisat 11.06.Infrahőkép 11.06.Fábián Group 11.06.Róna Ker-Tész 11.06.Anzo Perlit 11.06.
PRINT LAPOK