Élelmiszer
Globális élelmiszerválság jöhet
2022. July 01.
Ördögi körbe lépett a világ, az Ukrajnában zajló háború globális élelmiszerellátási válságot okozhat, ami ráadásul újabb migrációs hullámok veszélyével járhat - figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető azt közölte az európai uniós külügyminiszteri luxemburgi tanácsülésének szünetében, hogy ezt az ördögi kört négy tényező alakítja. Ilyen a háborús inflációs környezet, illetve az orosz és ukrán mezőgazdasági termelési és exportkapacitások csökkenése, s az ennek nyomán előálló áremelkedés. Ezek mellett nagyban hozzájárul a problémához az alternatív források hiánya, valamint az, hogy Oroszország, Ukrajna és Belarusz is fontos szereplője a globális műtrágyapiacnak.

„A probléma hosszú ideje ismert volt előttünk, sokat beszéltünk róla, megoldás azonban mind a mai napig nincsen. Bár most létrejött egy akcióterv az Európai Unió részéről, de ez egy terv, és nem akció sajnos” – fogalmazott, majd hozzátette: a narratívákról szóló vita a jelentős energiákat emészt fel, pedig ehelyett inkább a megoldásra kellene koncentrálni. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint voltak, akik arról beszéltek az ülésen, hogy még több fegyvert kell küldeni Ukrajnába. Én nem vagyok benne egészen biztos, hogy az élelmiszerellátási válságra globálisan ez jelentené a legjobb megoldást” – tette hozzá, inkább mielőbb észszerű tervezetet kell elfogadni az orosz és ukrán exportkapacitások legalább részleges visszaépítéséről.

Oroszország és Ukrajna eddig a világ búzaexportjának 30 százalékát adta, ami a napraforgó esetében 80 százalék volt, s más fontos áruk tekintetében is fontos szerepet töltöttek be. A Világbank előrejelzései szerint mintegy 400 millió embert fenyegethet az élelmiszerellátási válság a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsia délkeleti részén, olyan országokban, amelyek már vagy migrációs kibocsátóországok vagy komoly erőfeszítéseket kell tenniük ennek elkerülése érdekében. Szijjártó úgy vélte, Magyarország nagyjából a dupláját tudja előállítani az általa elfogyasztott élelmiszernek, de három intézkedésre még a kedvező helyzet ellenére is szükség van, hogy az embereket a lehető legnagyobb mértékben meg lehessen óvni a krízis hatásai alól. Először is fenn kell tartani az alapvető élelmiszerekre vonatkozóan bevezetett árstopot, annak eltörlése jelentősen megnövelné az inflációt. Emellett Magyarország felajánlotta, hogy elősegíti az ukrán élelmiszerszállítmányok gyors áthaladását, amely szempontból rendkívül fontos, hogy a két ország közötti határ biztonságos a fegyverszállítások elmaradása miatt. Végezetül pedig erősen kell tartani, illetve meg kell erősíteni a határok védelmét.

 

Cad-ServerMarázplastOtisEurogreen TiszafaHalaspackGB TradeThermodamRóna TamásÚjvári FOrgácsolóWiraxSamu GazdaboltGordius InoxCemolkerBordaMSG Kft.SóstótargContireg Kft.Geoteam LambdaNektárplastAgrofolkerHotel HunorSwisspartsDomokos SándornéMIzse-PlastEuroklímaZambelli Colorfer Kft.Meva-HuAmbrus Acél banner
PRINT LAPOK